Универзитет у Источном Сарајеву напредовао на посљедњем издању Вебометрикс ранг листе универзитета

Универзитет у Источном Сарајеву (УИС) према рангирању Вебометрикс ранг листе (Webometrics Ranking of World Universities), односно листе најбољих свјетских универзитета, заузима 6. 178 мјесто. У претходних шест мјесеци остварен је напредак од 737 мјеста, а у односу на јул 2018. године од 2.289 мјеста.

Овај напредак је значајнији ако се узме у обзир да је рангирање Шпанског националног истраживачког института обухватило 28.000 универзитета у свијету, 1.000 више у односу на претходно из
јануара 2019. године.

Значајно побољшање позиције Универзитета услиједило је након што је руководство Универзитета у протеклом периоду реализовало низ мјера како би се побољашала видљивост УИС-а, посебно научно-истраживачког рада академског особља запосленог на нашем Универзитету. Према новом рангирању из јула 2019. године Универзитет у Источном Сарајеву заузима 9. мјесто када су у питању високошколске установе у БиХ што представља напредак за два мјеста у односу на јануар ове године.

Наиме, Вебометрикс листа је показатељ интернет-видљивости, присутности, отворености и изврсности/цитираности универзитета широм свијета.

Вебометрикс је свјетски призната ранг листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког института.

Првих 26 мјеста у свијету на Вебометрикс листи заузимају углавном амерички универзитети. Први на листи је Харвард, а слиједе га Станфорд и Масачусетски технолошки институт.