Univerzitet u Istočnom Sarajevu napredovao na posljednjem izdanju Vebometriks rang liste univerziteta

Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UIS) prema rangiranju Vebometriks rang liste (Webometrics Ranking of World Universities), odnosno liste najboljih svjetskih univerziteta, zauzima 6. 178 mjesto. U prethodnih šest mjeseci ostvaren je napredak od 737 mjesta, a u odnosu na jul 2018. godine od 2.289 mjesta.

Ovaj napredak je značajniji ako se uzme u obzir da je rangiranje Španskog nacionalnog istraživačkog instituta obuhvatilo 28.000 univerziteta u svijetu, 1.000 više u odnosu na prethodno iz
januara 2019. godine.

Značajno poboljšanje pozicije Univerziteta uslijedilo je nakon što je rukovodstvo Univerziteta u proteklom periodu realizovalo niz mjera kako bi se poboljašala vidljivost UIS-a, posebno naučno-istraživačkog rada akademskog osoblja zaposlenog na našem Univerzitetu. Prema novom rangiranju iz jula 2019. godine Univerzitet u Istočnom Sarajevu zauzima 9. mjesto kada su u pitanju visokoškolske ustanove u BiH što predstavlja napredak za dva mjesta u odnosu na januar ove godine.

Naime, Vebometriks lista je pokazatelj internet-vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta.

Vebometriks je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog instituta.

Prvih 26 mjesta u svijetu na Vebometriks listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Prvi na listi je Harvard, a slijede ga Stanford i Masačusetski tehnološki institut.