Скупштина града Источно Сарајево усвојила информацију о стању на УИС-у

Одборници Скупштине града Источно Сарајево, на сједници одржаној у петак 26. јула, усвојили су информацију о стању на Универзитету у овом граду за 2018/2019. годину у којој је наведено да је ова високошколска установа у прошлој години остварила суфицит од 1.000.000 КМ.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић изјавио је новинараима да је ова установа извршила све обавезе у року те да је у буџет Републике Српске вратила 329.000 КМ.

Он је додао и да је регулисан радно-правни статус 35 наставника, а ријеч је о наставницима који су имали закључен уговор о раду са Универзитетом и уговор о раду са још неким послодавцем у земљи и иностранству.

“Током 2018. године примљено је у радни однос 30 најбољих дипломираних студената Универзитета, и то на радна мјеста сарадника у звању асистента и вишег асистента што је најбољи начин за развој институције”, истакао је ректор Пашалић.

Ректор Пашалић је рекао да је посљедњих година изражен пад броја уписаних студената.

“Узео сам податаке уназад пет година и сада, гдје је број студената у Републици Српској пао за 30 одсто и приближно исто толико и на овом Универзитету. Око 4.000 студената из Републике Српске студира у Србији, јер она даје одличне услове за студирање, али је проблем што се ти студенти када заврше студије, не враћају. То је највећи губитак за Српску”, истакао је ректор Пашалић.

Он је изразио наду да ће проблем у вези са акредитацијом Универзитета убрзо бити ријешен, јер је то утицало и на број пријављених студената.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић изјавио је да је евидентан константан пад уписа студената на подручју града, али и додао да је неопходно да Универзитет ради на репродукцији властитог наставног кадра.

Извор: Новинска агенција СРНА