Пилот позив за исказивање интереса – LIVING LAB

Oтворен je Пилот позив за исказивање интереса „LIVING LAB тестирање будућих мобилности и дигиталних енергетских рјешења“ који је објавио Заједнички истраживачки центар (Joint Research Center – JRC) Европске комисије у Испри (Италија) и Петену (Холандија).

LIVING LAB је модеран начин стварања окружења који омогућава иновације, ко-креирање и развој start-up предузећа, а ставља кориснике (грађане) у средиште процеса иновација.

Заједнички истраживачки центар, који представља службу Европске комисије за науку и знање, покреће овај пилот позив са циљем да повећа свој допринос креирању политике ЕУ у областима енергетике и транспорта, истовремено доприносећи процесу напредовања ка новим, интелигентним рјешењима у овим областима, у корист европске индустрије, јавних организација, укључујући регионалне ентитете и грађане у цјелини.

JRC отвара два своја истраживачка кампуса трећим странама које су заинтересоване за заједнички рад у лабораторијама за два одабрана подручја примјене паметних градова: транспорт и енергија. Два кампуса, лоцирана у Испри и Петену, ефективно симулирају урбано окружење с обзиром на велики број особља, зграда, путева и комуналних услуга на ова два локалитета, у комбинацији са научном експертизом у различитим дисциплинама, посвећеним експерименталним објектима и високим стандардима комуникационе мреже.

Будућа мобилна рјешења у Испри обухватају:

  • ¾ услуге прије и послије путовања;
  • ¾ аутоматска достава од врата до врата;
  • ¾ повезаност возила и комуникација;
  • ¾ аутоматске услуге путовања (робо-такси)
  • ¾ чиста рјешења за возила (смањење мисије штетних гасова).

Дигитална енергетска рјешења у Испри и Петену обухватају:

  • ¾ паметна бројила, сензоре и уређаје за прикупљање података о енергији и добробити података;
  • ¾ ИКТ инфраструктура (комуникациони протоколи, мрежне јединице и приступнице);
  • ¾ интерактивни кориснички интерфејси (апликације, веб-портали), географски информациони системи и алати за анализу података.

Приједлози који се тичу других типова дигиталних рјешења за мобилност и енергију такође ће бити узети у обзир.

Пилот позив је отворен за јавне и приватне организације, посебно мала и средња предузећа и start-up предузећа.

Позив за исказивање интереса отворен је до 31. децембра 2020. године.

Додатне информације о Позиву доступне су на сљедећој интернет страници: https://www.clustercollaboration.eu/news/call-expressions-interest-pilot-living-labs-jrc

Моле се апликанти из Републике Српске да обавијесте Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу (fondovieu@meoi.vladars.net) о подношењу пројектног приједлога.

Прилог:
Позив за исказивање интереса
Услови за учешће у активностима Заједничког истраживачког центра