Pilot poziv za iskazivanje interesa – LIVING LAB

Otvoren je Pilot poziv za iskazivanje interesa „LIVING LAB testiranje budućih mobilnosti i digitalnih energetskih rješenja“ koji je objavio Zajednički istraživački centar (Joint Research Center – JRC) Evropske komisije u Ispri (Italija) i Petenu (Holandija).

LIVING LAB je moderan način stvaranja okruženja koji omogućava inovacije, ko-kreiranje i razvoj start-up preduzeća, a stavlja korisnike (građane) u središte procesa inovacija.

Zajednički istraživački centar, koji predstavlja službu Evropske komisije za nauku i znanje, pokreće ovaj pilot poziv sa ciljem da poveća svoj doprinos kreiranju politike EU u oblastima energetike i transporta, istovremeno doprinoseći procesu napredovanja ka novim, inteligentnim rješenjima u ovim oblastima, u korist evropske industrije, javnih organizacija, uključujući regionalne entitete i građane u cjelini.

JRC otvara dva svoja istraživačka kampusa trećim stranama koje su zainteresovane za zajednički rad u laboratorijama za dva odabrana područja primjene pametnih gradova: transport i energija. Dva kampusa, locirana u Ispri i Petenu, efektivno simuliraju urbano okruženje s obzirom na veliki broj osoblja, zgrada, puteva i komunalnih usluga na ova dva lokaliteta, u kombinaciji sa naučnom ekspertizom u različitim disciplinama, posvećenim eksperimentalnim objektima i visokim standardima komunikacione mreže.

Buduća mobilna rješenja u Ispri obuhvataju:

  • ¾ usluge prije i poslije putovanja;
  • ¾ automatska dostava od vrata do vrata;
  • ¾ povezanost vozila i komunikacija;
  • ¾ automatske usluge putovanja (robo-taksi)
  • ¾ čista rješenja za vozila (smanjenje misije štetnih gasova).

Digitalna energetska rješenja u Ispri i Petenu obuhvataju:

  • ¾ pametna brojila, senzore i uređaje za prikupljanje podataka o energiji i dobrobiti podataka;
  • ¾ IKT infrastruktura (komunikacioni protokoli, mrežne jedinice i pristupnice);
  • ¾ interaktivni korisnički interfejsi (aplikacije, veb-portali), geografski informacioni sistemi i alati za analizu podataka.

Prijedlozi koji se tiču drugih tipova digitalnih rješenja za mobilnost i energiju takođe će biti uzeti u obzir.

Pilot poziv je otvoren za javne i privatne organizacije, posebno mala i srednja preduzeća i start-up preduzeća.

Poziv za iskazivanje interesa otvoren je do 31. decembra 2020. godine.

Dodatne informacije o Pozivu dostupne su na sljedećoj internet stranici: https://www.clustercollaboration.eu/news/call-expressions-interest-pilot-living-labs-jrc

Mole se aplikanti iz Republike Srpske da obavijeste Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju (fondovieu@meoi.vladars.net) o podnošenju projektnog prijedloga.

Prilog:
Poziv za iskazivanje interesa
Uslovi za učešće u aktivnostima Zajedničkog istraživačkog centra