Отворен Центар за популациону едукацију, раст и развој дјеце

У Бијељини је у уторак, 9. јула, отворен Центар за популациону едукацију, раст и развој дјеце при Универзитету у Источном Сарајеву, чији је циљ стварање свијести о неопходности повећаног рађања за опстанак друштва у цјелини.

Ректор Универзитета проф. др Стево Пашалић рекао је да је ријеч о једној од најпрепознатљивијих мјера у свијету која је нефинансијска и похвалио досадашње популационе мјере, попут увођење материнског додатка за незапослене породиље на иницијативу предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

“У Републици Српској је започела демографска обнова, у прошлој години имали смо 229 дјеце више рођено него 2017. године, што је врло охрабрујуће, да се вратимо бар на ниво од 10.000 рођене дјеце годишње”, навео је ректор Пашалић.

Помоћник министра за породицу Републике Српске Босиљка Бошњак рекла је на свечаности отварања да је у ширењу знања и мотивације за популациону политику најважнија укљученост свих социјалних установа, прије свега васпитно- образовних.

“Министартсво породице, омладине и спорта Српске наставиће да пружа подршку различитим мјерама чији је циљ повећање рађања и побољшање демографске слике у Републици Српској”, најавила је Бошњакова.

Декан Педагошког факултета у Бијељини проф. др Далибор Стевић изразио је наду да ће Центар за популациону политику допринијети смањењу демографских губитака, те истакао да за његов рад на овом факултету већ имају стручан кадар, опрему и раније започете активности усмјерене ка том циљу.

“Пратећи раст и развој дјеце не можемо бити радосни, јер само у сегменту деформитета стопала и кичменог стуба имамо неколико десетина процената лошије стање него прије 30 година”, рекао је декан Стевић.

Према његовим ријечима, од 100 дјеце њих више од 80 одсто има неки од деформитета, што није само естетски него прераста и у здравствени проблем.

Декан Стевић је навео да ће се Центар за популациону едукацију, који је отворен у Центру за високо образовање, бавити свим овим проблемима са циљем да се популаришу рађање и породица.

Извор: Новинска агенција СРНА