Otvoren Centar za populacionu edukaciju, rast i razvoj djece

U Bijeljini je u utorak, 9. jula, otvoren Centar za populacionu edukaciju, rast i razvoj djece pri Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, čiji je cilj stvaranje svijesti o neophodnosti povećanog rađanja za opstanak društva u cjelini.

Rektor Univerziteta prof. dr Stevo Pašalić rekao je da je riječ o jednoj od najprepoznatljivijih mjera u svijetu koja je nefinansijska i pohvalio dosadašnje populacione mjere, poput uvođenje materinskog dodatka za nezaposlene porodilje na inicijativu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

“U Republici Srpskoj je započela demografska obnova, u prošloj godini imali smo 229 djece više rođeno nego 2017. godine, što je vrlo ohrabrujuće, da se vratimo bar na nivo od 10.000 rođene djece godišnje”, naveo je rektor Pašalić.

Pomoćnik ministra za porodicu Republike Srpske Bosiljka Bošnjak rekla je na svečanosti otvaranja da je u širenju znanja i motivacije za populacionu politiku najvažnija uključenost svih socijalnih ustanova, prije svega vaspitno- obrazovnih.

“Ministartsvo porodice, omladine i sporta Srpske nastaviće da pruža podršku različitim mjerama čiji je cilj povećanje rađanja i poboljšanje demografske slike u Republici Srpskoj”, najavila je Bošnjakova.

Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini prof. dr Dalibor Stević izrazio je nadu da će Centar za populacionu politiku doprinijeti smanjenju demografskih gubitaka, te istakao da za njegov rad na ovom fakultetu već imaju stručan kadar, opremu i ranije započete aktivnosti usmjerene ka tom cilju.

“Prateći rast i razvoj djece ne možemo biti radosni, jer samo u segmentu deformiteta stopala i kičmenog stuba imamo nekoliko desetina procenata lošije stanje nego prije 30 godina”, rekao je dekan Stević.

Prema njegovim riječima, od 100 djece njih više od 80 odsto ima neki od deformiteta, što nije samo estetski nego prerasta i u zdravstveni problem.

Dekan Stević je naveo da će se Centar za populacionu edukaciju, koji je otvoren u Centru za visoko obrazovanje, baviti svim ovim problemima sa ciljem da se popularišu rađanje i porodica.

Izvor: Novinska agencija SRNA