На Правном факултету дипломирао први студент са просјечном оцјеном 10

На Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) недавно је, од обнављања рада 1994. године па до данас, дипломирао први студент који је студије окончао са просјечном оцјеном 10.

Брано Хаџи Стевић из Бијељине положио је све испите предвиђене наставним планом са оцјенама 10 и тако постао најуспјешнији студент који је у посљедњих 25 година дипломирао на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Брано Хаџи Стевић је рођен 25. јануара 1997. године у Бијељини. Завршио је Основну школу „Стеван Немања“ у Горњем Драгаљевцу просјечном оцјеном 5, за шта је награђен Вуковом дипломом. Техничку школу „Михајло Пупин“ завршио је у Бијељини, такође, одличним успјехом. Академске 2015/2016. године уписује Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву, на којем је дипломирао 27. јуна 2019. године.

Током студирања на Правном факултету награђиван је као најбољи студент друге, треће и четврте године, а маја 2019. године Универзитет у Источном Сарајеву му је додијелио Плакету за изузетан успјех постигнут током студија. Такође, био је члан Бесједничке секције, учесник на неколико такмичења из бесједништва, те учесник домаћих и међународних школа на којима су учествовали студенти из тридесетак држава. Био је учесник Школе родне равноправности коју је 2016. године организовао Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са организацијом UN Women. Септембра 2017. године био је учесник Школе толеранције на Палама, коју су организовали Универзитет Милано-Бикока из Италије, Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет у Сарајеву, а тема Школе била је „Европа, границе и миграције“. Наредне, 2018. године, учествовао је на Школи толеранције коју су организовали исти универзитети, а која је одржана у Италији (Милано) на тему „Преиспитивање културе толеранције: групе, конфликти и помирење“.

Написао је више радова из области права, првенствено из уставног права. Аутор је два научна рада: „Питање суверености Босне и Херцеговине с обзиром на овлашћења високог представника“ и „Јачање извршне власти – влада као прикривени законодавац“. Поред тога, написао је радове „Друштвени значај и перспективе родне равноправности“ и „Босна и Херцеговина: ненаучена лекција и неизвијесна будућност“, поводом школа чији је учесник био. Током студирања је написао двадесет семинарских радова из јавноправне, грађанскоправне и кривичноправне материје.

Честитамо колеги Хаџи Стевићу на одличном успјеху и желимо му наставак успјешне професионалне каријере, као и срећу у даљем животу. Надамо се да ће многи студенти наставити овим путем, јер Правни факултет жели и може од својих студената да направи најбоље у струци.