На Факултету пословне економије са радом почео VII Међународни научни скуп “Еконбиз”

Међународни научни скуп “Еконбиз”, који се већ седми пут одржава у Бијељини, окупио је око 150 научника са више од 70 научних радова о теми “Изазови глобалне економије у свјетлу четврте индистријске револуције”.

Скуп организују Факултет пословне економије у Бијељини Универзитета у Источном Сарајеву (УИС), Економски факултет Универзитета у Београду, Економски факултет Универзитета у Нишу, те Привредна комора Републике Српске, Подручна привредна комора Бијељина.

Према ријечима декана Факултета оословне економије у Бијељини доц. др Весне Петровић, овај скуп је један од важнијих економских скупова овог типа на којем учествују представници факултета из Србије и Републике Српске, уз професоре који су стигли из различитих крајева – од Словеније до Македоније.

“Тема је веома важна и занимљива и неопходно је причати о њој, о тематски веома актуелној четвртој дигиталној револуцији и изазовима које она ставља пред глобалну економију”, рекла је проф. Петровић.

Проф. др Јадранка Ђуровић Тодоровић са Економског факултета из Ниша рекла је да редовно учествују на овом “Еконбизу” као суорганизатор, истичући да одржавање оваквих скупова доноси многе бенефите, не само у научном погледу, него и у погледу повезивања људи.

“Без добре повезаности међу институцијама нема напретка, те овај скуп схватамо као један нови квалитет за који ћемо и у наредним годинама настојати да проширимо и продубимо нашу сарадњу”, рекла је Тодоровићева.

Декан Економског факултета Универзитета у Београду проф. др Бранислав Боричић рекао је да је скуп од великог заначаја, тим прије што су се стручњаци окупили око глобално савремене теме која је значајна и за развој привреде цијелог региона.

“Са друге стране, за нас је веома важан сегмент умрежавања квалитетних високошколских установа и размена искустава јер је то основа за квалитетно образовање које треба да пружимо нашим студентима”, рекао је Боричић.

Декан Боричић је навео да је, када је ријеч о домаћој економији, нажалост, евидентан превелики утицај неких спољних фактора на развој економија чак и много развијенијих земаља у региону.

“У последње време регионалне економије показују раст, извршена је фискална консолидација. Не знамо шта нам тачно доноси четврта индустријска револуција – знамо да је отпочела и да је то време бујице информација. Дакле, суочавамо се са проблемом који нисмо очекивали јер, ако бисмо знали шта ће он донети, онда бисмо тачно знали и за каква занимања треба школовати наше студенте”, рекао је Боричић новинарима.

Он је истакао да је због тога неопходно фокусирати се на општа теоријска знања која ће сваком студенту у будућности обезбиједити добар темељ за трансформацију и прилагођавање неким новим занимањима и професијама.

Научни скуп “Еконбиз 2019” одржава се у два дијела – у Етно-селу “Станишићи”, те у Центру за високо образовање у Бијељини.

Извор: Новинска агенција СРНА