Na Fakultetu poslovne ekonomije sa radom počeo VII Međunarodni naučni skup “Ekonbiz”

Međunarodni naučni skup “Ekonbiz”, koji se već sedmi put održava u Bijeljini, okupio je oko 150 naučnika sa više od 70 naučnih radova o temi “Izazovi globalne ekonomije u svjetlu četvrte indistrijske revolucije”.

Skup organizuju Fakultet poslovne ekonomije u Bijeljini Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS), Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu, te Privredna komora Republike Srpske, Područna privredna komora Bijeljina.

Prema riječima dekana Fakulteta ooslovne ekonomije u Bijeljini doc. dr Vesne Petrović, ovaj skup je jedan od važnijih ekonomskih skupova ovog tipa na kojem učestvuju predstavnici fakulteta iz Srbije i Republike Srpske, uz profesore koji su stigli iz različitih krajeva – od Slovenije do Makedonije.

“Tema je veoma važna i zanimljiva i neophodno je pričati o njoj, o tematski veoma aktuelnoj četvrtoj digitalnoj revoluciji i izazovima koje ona stavlja pred globalnu ekonomiju”, rekla je prof. Petrović.

Prof. dr Jadranka Đurović Todorović sa Ekonomskog fakulteta iz Niša rekla je da redovno učestvuju na ovom “Ekonbizu” kao suorganizator, ističući da održavanje ovakvih skupova donosi mnoge benefite, ne samo u naučnom pogledu, nego i u pogledu povezivanja ljudi.

“Bez dobre povezanosti među institucijama nema napretka, te ovaj skup shvatamo kao jedan novi kvalitet za koji ćemo i u narednim godinama nastojati da proširimo i produbimo našu saradnju”, rekla je Todorovićeva.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Branislav Boričić rekao je da je skup od velikog zanačaja, tim prije što su se stručnjaci okupili oko globalno savremene teme koja je značajna i za razvoj privrede cijelog regiona.

“Sa druge strane, za nas je veoma važan segment umrežavanja kvalitetnih visokoškolskih ustanova i razmena iskustava jer je to osnova za kvalitetno obrazovanje koje treba da pružimo našim studentima”, rekao je Boričić.

Dekan Boričić je naveo da je, kada je riječ o domaćoj ekonomiji, nažalost, evidentan preveliki uticaj nekih spoljnih faktora na razvoj ekonomija čak i mnogo razvijenijih zemalja u regionu.

“U poslednje vreme regionalne ekonomije pokazuju rast, izvršena je fiskalna konsolidacija. Ne znamo šta nam tačno donosi četvrta industrijska revolucija – znamo da je otpočela i da je to vreme bujice informacija. Dakle, suočavamo se sa problemom koji nismo očekivali jer, ako bismo znali šta će on doneti, onda bismo tačno znali i za kakva zanimanja treba školovati naše studente”, rekao je Boričić novinarima.

On je istakao da je zbog toga neophodno fokusirati se na opšta teorijska znanja koja će svakom studentu u budućnosti obezbijediti dobar temelj za transformaciju i prilagođavanje nekim novim zanimanjima i profesijama.

Naučni skup “Ekonbiz 2019” održava se u dva dijela – u Etno-selu “Stanišići”, te u Centru za visoko obrazovanje u Bijeljini.

Izvor: Novinska agencija SRNA