Старт / Вијести - Економски факултет - Пале / Одржана радионица за студенте о покретању властитог бизниса

Одржана радионица за студенте о покретању властитог бизниса

Студентски предузетнички инкубатор Економског факултета Пале организовао је у понедјељак, 27. маја, прву радионицу под називом „Како покренути властити бизнис“ с циљем да се студентима пруже основне информације о развоју бизниса, регистрацији и вредновању пословне идеје, те о обезбјеђивању финансијских средстава за почетак пословања.

Декан Економског факултета Пале Радомир Божић рекао је новинарима да је први пројекат „Инкубатор малог бизниса“ био веома успјешан и да је закључено око 15 уговора.

„Интересовања која су била регистрована у том првом позиву су били разлози да распишемо и други јавни позив. Разговарали смо са новопријављеним кандидатима, тако да нас радује да има заинтересованих који ће се сусретати са различитим пословним идејама“, истакао је Божић.

Он сматра да су на добром путу и да ће наставити интензивније да раде са пријављеним члановима инкубатора из првог и другог позива.

Божић је рекао да активност Економског факултета око инкубатора полако превазилази њихова иницијална очекивања, те да су фокусирани да обезбиједе додатна финансијска средства за њихово финансирање.

„Јако је важно да смо направили партнерску структуру коју осим Економског факултета чине све локалне заједнице на нивоу Града Источно Сарајево и општина Рогатица, а укључен је и Завод за запошљавање Републике Српске и Развојна агенција Источно Сарајево“, навео је Божић.

Руководилац студентског предузетничког инкубатора Дамјан Даниловић каже да инкубатор успјешно ради три мјесеца, да су у првом позиву имали 13 корисника од којих је један регистровани бизнис, те да је остварен и други позив са 13 пријава од чега је пет регистрованих предузећа.

Он је навео да ће нови корисници бити едуковани о финансирању, условима оснивања, администрацији и добити најшира сазнања од различитих професора о томе шта је све битно да би се водио бизнис.

Члан студентског предузетничког инкубатора Бојана Турунташ истакла је да активно учествује у реализацији овог пројекта, да су на добром путу јер су за три мјесеца успјели да окупе око 30 чланова предузетника инкубатора, међу којима је велики број регистрованих предузећа.

Она је додала да спајају предузетнике са финансијерима и да су на путу да остваре свој буџет за финансијску подршку новим предузећима.

Студентски предузетнички инкубатор пружа услуге бесплатног канцеларијског простора са покривеним режијским трошковима, као и услуге консалтинга и посредовања у обезбјеђивању средстава за започињање предузетничке активности.

Ова активност покренута је с циљем афирмације самозапошљавања и подршке проактивном приступу у економској валоризацији пословних и иновативних идеја.

Извор: Новинска агенција СРНА