Промовисано 265 дипломаца, мастера и магистара наука Филозофског факултета

На Палама је данас, у оквиру обиљежавања Дана Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, промовисано 240 студената првог циклуса студија, 23 мастера и два магистра наука ове високошколске установе.

Студент генерације Димитрије Трифковић са студијског програма историја, чији је просјек 9,94, рекао је новинарима да је труд потребан за сваки успјех.

Он је додао да није било лако изборити се у конкуренцији на Филозофском факултету на Палама, који је највећи факултет на Универзитету Источно Сарајево, али да се уз труд, рад и добру организацију све постигне.

Трифковић је рекао да се нада запослењу јер је новим програмом Владе Републике Српске предвиђено запошљавање најбољих студената.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драга Мастиловић рекао је да број диплома свједочи о значају и величини овог факултета.

Он је навео да Филозофски факултет има 17 студијских програма и нуди студентима широк спектар знања из области филозофских, филолошких и природно-математичких наука.

Декан Мастиловић је рекао да промоцијом 265 дипломаца, мастера и магистара наука настављају манифестацију “Дани Филозофског факултета”, која ће трајати до уторка, 21. маја.

Према његовим ријечима, манифестација садржи богатство духовних, културних, умјетничких и научних садржаја, а биће настављена у 17.00 часова отварањем изложбе Народног музеја из Лесковца “Ратни пут Моравске дивизије од 1914. до 1918. године”, те промоцијом истоимене монографије.

Ректор Увинерзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић рекао је да годишње на Универзитету дипломира нешто мање од хиљаду студената, при чему је најбројнији Филозозофски факултет јер има највећи број студијских програма.

“Број студената опада у континуитету, не само на овдашњим универзитетима, већ и у свим земљама западног Балкана. Мањи број се уписује и дипломира. Нас обавезује рад и када студената има више или мање. Када је мањи број можемо се усмјерити на квалитет јер када губите квантитет онда се оријентишете више на квалитет”, навео је ректор Пашалић.

Он је истакао да би било најбоље да ови високообразовани млади људи остану да раде на подручју Републике Српске.

“Урадили смо значајан искорак који се тиче најбољих студената, прошле године примили смо 30 најбољих са различитих образовних профила, а ове године је и Влада Републике Српске реаговала и окупила најбоље. Са 15 наших студената били смо код премијера Српске Радована Вишковића и већ их је шест у процедури да буду распоређени да раде на Универзитету, а за остале ће запослење бити пронађено у другим институцијама”, нагласио је ректор Пашалић.

Промоцији дипломираних студената, мастера и магистара наука, која је одржана на Економском факултету на Палама, присуствовали су декани и продекани Универзитета у Источном Сарајеву, декани Педагошког факултета у Врању, представници амбасада Кине и Руске Федерације, представници града Источно Сарајево, начелник општине Пале Бошко Југовић, представници институција Српске, као и личности из јавног и политичког живота.

Извор: Новинска агенција СРНА