Одржана I сједница Скупштине Ректорске конференције БиХ

У четвртак, 16. маја, у просторијама Ректората Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) одржана је I сједница Скупштине Ректорске конференције БиХ којом је предсједавао проф. др Стево Пашалић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

На сједници је поднешен Извјештај о раду Ректорске конференције БиХ за 2018. годину као и завршни рачун за 2018. годину. Током сједнице је, између осталог, размотрен и усвојен Финансијски план за 2019. годину и висина чланарине по основу чланства у Kонференцији за 2019. годину.

Представљена је идеја да се на сљедећој сједници расправља о корупцији у високом образовању. Свеучилиште у Мостару је приказало план њиховог дјеловања на овом пољу у наредном периоду и дало препоруке да се дио активности уради и на нивоу Ректорске конференције.

Приказани су и приоритети у развоју високог образовања у БиХ за период 2016-2026. године уз закључке Вијећа министара БиХ од 22.01.2019. године.

Ректорска конференција је донијела закључак да се именује радна група са јавних универзитета која ће припремити пресјек тренутног стања развоја високог образовања приказаног кроз 11 индикатора за чију имплементацију су акционим планом задужени универзитети у БиХ.

Током сједнице је такође разматрана и актуелна ситуација везана за акредитацију универзитета и њихов упис у Државни регистар акредитованих високошколских установа у БиХ с посебним освртом на универзитете из РС.

Донијете су одређене препоруке и закључци који ће бити прецизно дефинисани и верификовани од стране свих ректора јавних универзитета и представљени члановима Предсједништва БиХ.

Термин наредне сједнице Ректорске конференције као и термин свечане сједнице биће накнадно договорен.