Ректор Пашалић учесник IV Ректорског форума Југоисточне Европе и Западног Балкана

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) проф. др Стево Пашалић учествује у раду IV Ректорског форума Југоисточне Европе и Западног Балкана чији је домаћин Универзитет Црне Горе.

На скупу, чије је четврто издање окупило ректоре и представнике 30 универзитета из региона, расправља се о актуелним питањима која се тичу развоја високог образовања, подручја науке и умјетности, истраживања и трансфера знања, као и о дефинисању плану јачања академског интегритета.

На форуму ће бити разматрана и актуелна питања која су значајна за рад и развој универзитета на регионалном нивоу.

Биће ријечи и о Берлинском процесу, чији је циљ да се подржи мирна, стабилна и демократска будућност Западног Балкана и унаприједи регионална сарадња и евроинтеграције региона, у оквиру којег ће крајем маја у Лондону, бити организована конференција.

Након првог ректорског форума који је одржан је у Новом Саду покренут је поступак оснивања Заједнице универзитета Југоисточне Европе и Западног Балкана. На другом ректорском форуму одржаном у Загребу потписана је и Декларација универзитета. На наредном форуму, одржаном у Мостару, учесници су потписали и Академски међуинституционални споразум о сарадњи, чији је циљ унапређење међусобне сарадње између чланица ректорског форума. Овај међуинституционални Споразум замјењује билатералне споразуме између његових потписника.