Одржана панел-дискусија о предузетништву

На Економском факултету Пале Универзитета у Источном Сарајеву у четвртак, 11. априла, одржана је панел – дискусија на тему предузетништва, са циљем да се студентима овог Факултета, полазницима Студентског предузетничког инкубатора, омогући да чују од представника локалних заједница које су све могућности за развој предузетничких активности.

Панел дискусија, коју је финансирала МФ банка, окупила је представнике локалних самоуправа и кориснике Студенског предузетничког инкубатора, као и представнике републичких агенција за развој предузетништва и Завода за запошљавање Републике Српске.

Доцент Дамјан Даниловић, руководилац пројекта “Студентски предузетнички инкубатор”, истакао је да се радионице организују са циљем сарадње и размјене искустава, како би се на прави начин превазишле све препреке у пословању полазника “Инкубатора”.

“У оквиру панел – дискусије покушаћемо да детектујемо које су то најважније препреке развоја предузетништва, како би могле да буду отклоњене. Присутни су и начелници општина, те руководиоци развојних агенција и, на неки начин, покушавамо заједнички да превазиђемо проблеме. Људи су често неинформисани и не знају пронаћи извор средстава, као и то на који начин да покрену бизнис, а ми смо на неки начин ту као институција која ће стално усмјеравати и помагати људима, прије свега нашим студентима, да оснују своје бизнисе“, навео је Даниловић истичући да ће, због великог интересовања, ускоро бити расписан нови Јавни позив за пријаве на овај пројекат.

Он је истакао да су у току преговори и израда пројеката како би полазницима „Инкубатора“ обезбиједили средства за прве три године пословања.

Декан Економског факултета проф. др Радомир Божић истакао је да су први резултати „Инкубатора“ већ присутни, потписани су уговори са 15 студената, те да је у току припрема пројекта којим ће бити обезбијеђена средства за финансијску подршку и развој бизниса корисницима пројекта.

„Корисници `Инкубатора` су наши активни или бивши студенти, од од којих су неки већ регистровали фирме. Задовољство ми је да смо ресурсе које Факултет има ставили на располагање, а они су једним дијелом просторни, а другим су то наши професори и сарадници који могу пружити консултантске услуге. Оно што бих издвојио као најважније јесу контакти са нашим партнерима које Факултет успоставља на нивоу републичких и локалних институција, те институција из финансијског сектора, а које ћемо ставити у функцију активности `Инкубатора`“, навео је декан Божић.

Игор Иконић, шеф Кабинета начелника општине Пале, рекао је да Општина увијек пружа подршку развоју предузетништва, а посебно у овоме случају, када се јача и развија дух предузетништва студената Економског факултета. Студентски предузетнички инкубатор покренуо је Економски факултет са Пала са циљем да подржи имплементацију и развој пословних идеја својих студената.

За учешће у „Инкубатору“ неопходно је да сте:

  • Активни студенти и дипломци Економског факултета Пале и Универзитета у Источном Сарајеву;
    грађани Босне и Херцеговине старији од 18 година;
  • активни предузетници или предузећа који желе да унаприједе своје пословне идеје;
  • лице које жели да развија предузетничке идеје (уклјучујући обуке које буде организовао Инкубатор) и/или покрене сопствени бизнис у просторијама Студентског предузетничког инкубатора.