Одржан састанак Проширеног ректорског колегијума

У сриједу, 27.03.2019.године, у просторијама Ректората Универзитета у Источном Сарајеву (УИС), одржан је састанак Проширеног ректорског колегијума.

Састанку су присуствовали: ректор проф. др Стево Пашалић, проректори: доц. др Синиша Берјан, проф. мр Сандра Ивановић, генерални секретар Равијојла Ђуричић, финансијски директор mр Вера Мацура, шеф службе за финансијске и рачуноводствене послове Сретенка Ћосић, декани организационих јединица Универзитета и то: Економског факултета Брчко, проф. др Срђан Лалић; Економског факултета Пале, проф. др Радомир Божић; Електротехничког факултета Источно Сарајево, проф. др Зоран Љубоје; Факултета пословне економије Бијељина, доц. др Весна Петровић; Факултета за производњу и менаџмент Требиње, проф. др Душан Јокановић; Филозофског факултета Пале, проф. др Драга Мастиловић; Машинског факултета Источно Сарајево, проф. др Милија Краишник; Медицинског факултета Фоча, проф. др Милан Кулић; Музичке академије Источно Сарајеви, проф. мр Дражан Косорић; Правног факултета Пале, проф. др Горан Марковић; Православног богословског факултета Фоча, проф. др Владислав Топаловић; Саобраћајног факултета Добој, проф. др Зоран Ћургуз; Технолошког факултета Зворник, проф. др Миладин Глигорић; те продекан за наставу са Пољопривредног факултета Источно Сарајево, доц. др Марко Гутаљ; представник Факултета физичког васпитања и спорта, проф. др Миломир Тривун, као и предсједник Управног одбора, доц. др Тијана Перовић.

На састанку Проширеног ректорског колегијума посебна пажња посвећена је актуелној ситуацији на Универзитету и изборима за Студентски парламент Универзитета. Констатовано је, од стране Централне изборне комисије, да су избори прошли без било каквих проблема те да је процес гласања и обраде гласова уредно завршен. Такође, истакнута је чињеница да је заинтересованост студената за изборе била велика што потврђује велики одзив гласача. Присутнима су предочени резултати избора и даљи кораци који ће се подузимати а односе се на конституисање Студентског парламента и органа Универзитета.

Присутни су једногласно осудили „прљаву кампању“ једног дијела студената и нагласили да се убудуће неће толерисати говор мржње, клевета и пласирање неистина и неоснованих оптужби на рачун ректора, декана и професора Универзитета. Констатовано је да ће новонастала ситуација, дјелимично, имати негативне последице на упис нових студената те да је, од стране мањег броја студената бачена љага на Универзитет и да су све позитивне активности које Универзитет проводи стављене по страни, а да се настојало у први план, наметнути изрежиране лажне конструкције.

Такође, констатовано је да је Јавни медијски сервис Републике Српске (РТРС) актуелну ситуацију на Универзитету преносио непристрасно и коректно те да је на тај начин у јавност пласирана истина и стварно стање на Универзитету.

Ректор Универзитета, проф. др Стево Пашалић, рекао је да су одржани студентски избори велики искорак на Универзитету и да ће они, у будућности, одредити смјер кретања ове Установе која је од великог значаја не само за студенте већ и за читаво друштво. Такође, ректор је похвалио рад Централне изборне комисије и истакао чињеницу да су уложени велики напори да се студентски избори, упркос разним опструкцијама, проведу регуларно, законски и у демократском духу.

Избори за Студентски парламент показали су одлучност студената да, легалним путем, на кључне позиције сами изаберу најбоље кандидате из својих редова, који ће заступати њихове интересе.

Такође, било је ријечи и о активностима везаним за промоцију приликом уписа нових студената и начинима промовисања организационих јединица, односно о ангажману око маркетиншке промоције Универзитета у Источном Сарајеву. Једногласно је подржан предлог да се у наредном периоду, кроз низ различитих манифестација максимална пажња посвети промоцији организационих јединциа Универзитета како би се привукао што већи број нових студената који ће наставак образовања, након средње школе, наставити на неком од факултета на Универзитету у Источном Сарајеву.

Колегијум је информисан и о финансијском стању за текућу годину. Констатовано је да је финасијска ситуација стабилна што је одраз одговорне и квалитетне политике руководстводећих структура на Универзитету.