Održan sastanak Proširenog rektorskog kolegijuma

U srijedu, 27.03.2019.godine, u prostorijama Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS), održan je sastanak Proširenog rektorskog kolegijuma.

Sastanku su prisustvovali: rektor prof. dr Stevo Pašalić, prorektori: doc. dr Siniša Berjan, prof. mr Sandra Ivanović, generalni sekretar Ravijojla Đuričić, finansijski direktor mr Vera Macura, šef službe za finansijske i računovodstvene poslove Sretenka Ćosić, dekani organizacionih jedinica Univerziteta i to: Ekonomskog fakulteta Brčko, prof. dr Srđan Lalić; Ekonomskog fakulteta Pale, prof. dr Radomir Božić; Elektrotehničkog fakulteta Istočno Sarajevo, prof. dr Zoran Ljuboje; Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina, doc. dr Vesna Petrović; Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje, prof. dr Dušan Jokanović; Filozofskog fakulteta Pale, prof. dr Draga Mastilović; Mašinskog fakulteta Istočno Sarajevo, prof. dr Milija Kraišnik; Medicinskog fakulteta Foča, prof. dr Milan Kulić; Muzičke akademije Istočno Sarajevi, prof. mr Dražan Kosorić; Pravnog fakulteta Pale, prof. dr Goran Marković; Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Foča, prof. dr Vladislav Topalović; Saobraćajnog fakulteta Doboj, prof. dr Zoran Ćurguz; Tehnološkog fakulteta Zvornik, prof. dr Miladin Gligorić; te prodekan za nastavu sa Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo, doc. dr Marko Gutalj; predstavnik Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, prof. dr Milomir Trivun, kao i predsjednik Upravnog odbora, doc. dr Tijana Perović.

Na sastanku Proširenog rektorskog kolegijuma posebna pažnja posvećena je aktuelnoj situaciji na Univerzitetu i izborima za Studentski parlament Univerziteta. Konstatovano je, od strane Centralne izborne komisije, da su izbori prošli bez bilo kakvih problema te da je proces glasanja i obrade glasova uredno završen. Takođe, istaknuta je činjenica da je zainteresovanost studenata za izbore bila velika što potvrđuje veliki odziv glasača. Prisutnima su predočeni rezultati izbora i dalji koraci koji će se poduzimati a odnose se na konstituisanje Studentskog parlamenta i organa Univerziteta.

Prisutni su jednoglasno osudili „prljavu kampanju“ jednog dijela studenata i naglasili da se ubuduće neće tolerisati govor mržnje, kleveta i plasiranje neistina i neosnovanih optužbi na račun rektora, dekana i profesora Univerziteta. Konstatovano je da će novonastala situacija, djelimično, imati negativne posledice na upis novih studenata te da je, od strane manjeg broja studenata bačena ljaga na Univerzitet i da su sve pozitivne aktivnosti koje Univerzitet provodi stavljene po strani, a da se nastojalo u prvi plan, nametnuti izrežirane lažne konstrukcije.

Takođe, konstatovano je da je Javni medijski servis Republike Srpske (RTRS) aktuelnu situaciju na Univerzitetu prenosio nepristrasno i korektno te da je na taj način u javnost plasirana istina i stvarno stanje na Univerzitetu.

Rektor Univerziteta, prof. dr Stevo Pašalić, rekao je da su održani studentski izbori veliki iskorak na Univerzitetu i da će oni, u budućnosti, odrediti smjer kretanja ove Ustanove koja je od velikog značaja ne samo za studente već i za čitavo društvo. Takođe, rektor je pohvalio rad Centralne izborne komisije i istakao činjenicu da su uloženi veliki napori da se studentski izbori, uprkos raznim opstrukcijama, provedu regularno, zakonski i u demokratskom duhu.

Izbori za Studentski parlament pokazali su odlučnost studenata da, legalnim putem, na ključne pozicije sami izaberu najbolje kandidate iz svojih redova, koji će zastupati njihove interese.

Takođe, bilo je riječi i o aktivnostima vezanim za promociju prilikom upisa novih studenata i načinima promovisanja organizacionih jedinica, odnosno o angažmanu oko marketinške promocije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Jednoglasno je podržan predlog da se u narednom periodu, kroz niz različitih manifestacija maksimalna pažnja posveti promociji organizacionih jedincia Univerziteta kako bi se privukao što veći broj novih studenata koji će nastavak obrazovanja, nakon srednje škole, nastaviti na nekom od fakulteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Kolegijum je informisan i o finansijskom stanju za tekuću godinu. Konstatovano je da je finasijska situacija stabilna što je odraz odgovorne i kvalitetne politike rukovodstvodećih struktura na Univerzitetu.