Одржан округли сто на Факултету пословне економије

На Факултету пословне економије Бијељина Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) данас је одржан округли сто на тему: „Утицај образовног система Републике Српске на степен (не)запослености и одлазак младих из земље“.

Циљ наведеног догађаја коме су присуствовали представници високог и средњег образовања, те представници државних и локалних институција блиско везаних овом темом, био је сагледати кључне проблеме образовног система, његов утицај на степен незапослености и на одлазак младих из земље, те дефинисати закључке који би били полазна основа заједничке борбе за рјешавање овог проблема.

Вршилац дужности декана Факултета пословне економије Бијељина, доц. др Весна Петровић је најприје поздравила све присутне учеснике и госте, представнике Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, Градске управе Града Бијељина, подручне Привредне коморе Бијељина, директора Завода за запошљавање РС, филијала Бијељина присутне директоре и представнике средњих школа: Гимназије „Филип Вишњић“ Бијељина, Техничке школе „Михајло Пупин“ Бијељина, Економске школе Бијељина, Пољопривредне и медицинске школе Бијељина, Средњошколског центра „Михајло Петровић Алас“ Угљевик, Средње стручне школе Јања, Средњошколског Центра „Петар Кочић“ Зворник, Техничког школског центра Зворник, Средњошколског Центар “Милорад Влачић“ Власеница, Средње школе “Петар II Петровић Његош“ Шековићи, Средњошколског центар “Милутин Миланковић“ Милићи, Средњошколског центра Сребреница, као и присутне представнике Факултета пословне економије Бијељина и студенте.

Доц. др Весна Петровић је истакла да је једна од активности коју Факултет пословне економије Бијељина организује округли сто који се одржава већ другу годину за редом, те да се нада да ће то постати пракса и у наредном периоду јер је потребно да се заједничким снагама боримо за рјешавање проблема у средњем и у високом образовању, али и кључних проблема као што су незапосленост и одлазак младих из земље.

Скупу су се послије обратили и: проф. др Драгомир Вуковић, Санела Дојчиновић, начелник одјељења за високо образовање у оквиру Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, затим представници Градске управе Града Бијељина Љубица Млађеновић, и начелник одјељења за друштвене дјелатности Града Бијељина Дејан Савић, господин Синиша Кајмаковић испред Завода за запошљавање РС, представник Подручне привредне коморе Бијељина Славица Марковић, предсједник актива директора средњих школа регије Бирач Биљана Писић, те остали присутни учесници.

Донесени закључци са наведеног скупа ће бити накнадно дефинисани и достављени свим присутним учесницима, као и надлежним установама.