Održan okrugli sto na Fakultetu poslovne ekonomije

Na Fakultetu poslovne ekonomije Bijeljina Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) danas je održan okrugli sto na temu: „Uticaj obrazovnog sistema Republike Srpske na stepen (ne)zaposlenosti i odlazak mladih iz zemlje“.

Cilj navedenog događaja kome su prisustvovali predstavnici visokog i srednjeg obrazovanja, te predstavnici državnih i lokalnih institucija blisko vezanih ovom temom, bio je sagledati ključne probleme obrazovnog sistema, njegov uticaj na stepen nezaposlenosti i na odlazak mladih iz zemlje, te definisati zaključke koji bi bili polazna osnova zajedničke borbe za rješavanje ovog problema.

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina, doc. dr Vesna Petrović je najprije pozdravila sve prisutne učesnike i goste, predstavnike Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Gradske uprave Grada Bijeljina, područne Privredne komore Bijeljina, direktora Zavoda za zapošljavanje RS, filijala Bijeljina prisutne direktore i predstavnike srednjih škola: Gimnazije „Filip Višnjić“ Bijeljina, Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ Bijeljina, Ekonomske škole Bijeljina, Poljoprivredne i medicinske škole Bijeljina, Srednjoškolskog centra „Mihajlo Petrović Alas“ Ugljevik, Srednje stručne škole Janja, Srednjoškolskog Centra „Petar Kočić“ Zvornik, Tehničkog školskog centra Zvornik, Srednjoškolskog Centar “Milorad Vlačić“ Vlasenica, Srednje škole “Petar II Petrović Njegoš“ Šekovići, Srednjoškolskog centar “Milutin Milanković“ Milići, Srednjoškolskog centra Srebrenica, kao i prisutne predstavnike Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina i studente.

Doc. dr Vesna Petrović je istakla da je jedna od aktivnosti koju Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina organizuje okrugli sto koji se održava već drugu godinu za redom, te da se nada da će to postati praksa i u narednom periodu jer je potrebno da se zajedničkim snagama borimo za rješavanje problema u srednjem i u visokom obrazovanju, ali i ključnih problema kao što su nezaposlenost i odlazak mladih iz zemlje.

Skupu su se poslije obratili i: prof. dr Dragomir Vuković, Sanela Dojčinović, načelnik odjeljenja za visoko obrazovanje u okviru Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, zatim predstavnici Gradske uprave Grada Bijeljina Ljubica Mlađenović, i načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Bijeljina Dejan Savić, gospodin Siniša Kajmaković ispred Zavoda za zapošljavanje RS, predstavnik Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković, predsjednik aktiva direktora srednjih škola regije Birač Biljana Pisić, te ostali prisutni učesnici.

Doneseni zaključci sa navedenog skupa će biti naknadno definisani i dostavljeni svim prisutnim učesnicima, kao i nadležnim ustanovama.