На Филозофском факултету отворен Центар за руске студије

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов свечано је у понедјељак, 4. марта, на Палама отворио Центар за руске студије на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву (УИС), истичући да је то важан корак за унапређење руског језика у образовном систему Републике Српске и БиХ.

“Велика ми је част и задовољство да отворим овај центар јер је то важан корак за унапређење руског језика и његов статус у образовном систему Републике Српске и БиХ. Ми, као носиоци руског језика, настојимо да што више подржавамо овај процес”, рекао је Иванцов новинарима након церемоније отварања Центра.

Он је захвалио свима који су подржали овај пројекат – граду Источно Сарајево, Универзитету у Источном Сарајеву, Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Филозофском факултету, општини Пале, као и Руској хуманитарној мисији на Балкану.

Према његовим ријечима, питање руског језика у Републици Српској и БиХ јесте фактор и доказ унапређења међусобних односа.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву доц. др Драга Мастиловић нагласио је, захваљујући за укупну подршку и помоћ у реализацији овог пројекта, да је овај факултет у протекле двије године уложио значајне напоре за развој катедре за русистику, као и побољшање услова за студенте.

Он сматра да је Филозофски факултет на Палама у томе успио, посебно у контексту досадашње плодне студентске сарадње са Универзитетом у Вороњежу.

“Отварање овог руског центра, без икакве сумње, биће замајац не само развоју и проучавању руског језика у Републици Српској, него и изучавању руске историје, књижевности, културе…”, истакао је декан Мастиловић.

Савјетник у Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Јелена Старчевић потврдила је да ресорно министарство снажно подржава овакве пројекте.

“Ово је сада заокружена прича и и веома нам је драго што је резултовала овако позитивним исходом. Република Српска има Стратегију развоја образовања за период до 2021. године и отварање Центра за руске студије на Филозофском факултету Пале сјајно се уклапа у стратешке циљеве високог образовања као што су интерационализација високог образовања и унапређење организационе структуре високог образовања”, нагласила је Старчевићева.

Она је истакла да је то важно зато што се универзитети и факултети у Републици Српској отварају према иностранству, али и због њиховог повезивања, академскке мобилности научника, сарадника и студената, као и подизања конкурентности.

Према њеним ријечима, цијелу причу треба додатно заокружити са Министарством просвјете и културе Републике Српске тако да руски језик буде враћен у основне и средње школе и да добије мјесто које је некада имало и које и заслужује.

Начелник општине Пале Бошко Југовић изразио је задовољство због још једног успјешно реализованог пројекта на Палама, оцјењујући то као директну подршку развоју ове локалне заједнице.

“Данас је затворен озбиљан циклус у сфери високог образовања. Мислим да ће отварање руског центра значајно допринијети не само развоју и изучавању руског језика, него и бољој српско-руској сарадњи и на плану привреде и туризма, што је наша велика жеља”, поручио је Југовић.

Директор Центра за руске студије на Филозофском факултету Пале Вишња Вишњевац истакла је да овај пројекат подразумијева ширење руског језика и културе, као и јачање русистике на територији Републике Српске.

Отварању Центра за руске студије присуствовали су савјетник српског члана Предсједништва БиХ Срђан Перишић, који је и предсједник Управног одбора Центра, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, представници Универзитета у Источном Сарајеву, као и професори и студенти Филозофског факултета Пале.

Извор: Новинска агенција СРНА