У акцији добровољног даривања крви прикупљене 22 дозе

На Филозофском факултету на Палама у понедјељак, 25. фебруара, организована је акција добровољног давања крви у којој су прикупљене 22 дозе ове драгоцјене течности.

У акцију, коју су организовали студенти Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) заједно са Општинском организацијом Црвеног крста, у сарадњи са Одјељењем за трансфузију крви болнице у Источном Сарајеву, одазвало се 40 лица.

Студент Филозофског факултета Раде Секулић рекао је новинарима да су покренули ову акцију како би постакли студенте да својим хуманим дјеловањем спасу некоме живот.

Шеф Службе за трансфузију Јелена Стојановић Лукић каже да су овакве акције веома значајне, поготово у зимском периоду.

“Све службе су повезане тако да гдје год се појави већа потреба, крв се шаље у те центре. Пацијенти широм Републике Српске биће обезбијеђени и овом акцијом”, истакла је Лукићева и додала да се крв у овој болници може дати радним даном од 7.30 до 14.30 часова.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Пале Јелена Петровић навела је да је ријеч о првој акцији у овој години која је организована на иницијативу студената Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

“Већина пријављених дала је крв први пут. Ово је лијеп примјер младих који мисле на хуманост, на приоритете у нашем друштву јер је ових дана било великих потреба за крвном групом `А`”, рекла је Петровићева и нагласила да се не смије доћи у ситуацију да пацијент чека крв и да зато раде под слоганом “Крв чека пацијента”.

Она је истакла да је задатак Црвеног крста да подржи овакве акције обезбјеђивањем оброка и организовањем предавања о значају добровољног давалаштва крви, те је похвалила сарадњу са факултетима и најавила да ће ускоро организовати акцију добровољног давања крви и на Правном факултету на Палама.

Теодор Савић, који девети пут даје крв, наглашава да су овакве акције веома значајне јер могу спасити нечији живот.

Извор: Новинска агенција СРНА