Потписани уговори о чланству у Студентском предузетничком инкубатору

Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) данас је потписао уговор о приступању 14 младих чланова у пројекат “Студентски преузетнички инкубатор”, у оквиру којег ће они развијати пословне идеје о покретању сопственог бизниса.

Руководилац пројекта “Студентски предузетнички инкубатор” Дамјан Даниловић рекао је новинарима да је основни циљ или идеја да се помогне студентима Економског факултета, као и грађанима БиХ приликом запошљавања.

“Ми ћемо у почетним фазама развоја бизнис-идеја пружати услуге бесплатног канцеларијског простора, сносити режијске трошкове, а професори, сваког из свог домена, пружати бесплатне савјетодавне и консултанске услуге члановима инкубатора”, истакао је Даниловић.

Он је додао да су остварили велики број контаката у погледу извора финансирања преко локалних заједница, агенција за развој малих и средњих предузећа како би помогли студентима који покрећу посао.

Даниловић је навео да сва лица из пословне заједнице могу користити услуге инкубатора под условом да су у сувласничкој фирми са неким од студената економије, као и предузећа која већ послују, а желе да запосле студенте овог факултета.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је декану Економског факултета и свим ентузијастима који стоје иза овога пројекта и пожелио им успјех у даљем раду.

Он је рекао да су данас разговарали са 12 корисника инкубатора који ће користити просторије на Економском факултету, те уз помоћ професора развијати концепт, наћи модел како да покрену сопствени бизнис.

“Локална заједница стоји ту када је ријеч о логистици кроз разне подстицаје. Надамо се да ће то бити идеја која ће се реализовати до краја, а не само да буде празно слово на папиру. Суштина јесте да се на овим просторима затвори комплетна констукција финансијске подршке и да се идеја касније реализују на терену”, рекао је Југовић.

Он је навео да је ријеч о младим људима, студентима и једном средњошколцу.

Декан Економског факултета на Палама проф. др Радомир Божић рекао је да су разговарали са бившим и садашњим студентима економије који раде и траже посао и процијенили да им Факултет може пружити одређену помоћ кроз обуке и охрабривања да покрену властити посао.

“Створили смо данас све услове, озваничили сарадњу и члановима инкубатора омогућили усељење у просторије које ће користити. Јако је важно то да Факултет пружа бесплатне услуге за све чланове инкубатора”, изјавио је декан Божић.

Он је додао да ће настојати да искористе контакте које факултет има са пословном заједницом, представницима финансијског сектора и институцијама како би дошли до најбољих извора финансирања.

Професор Божић је истакао да желе помоћи младим људима, студентима економије и другима који желе започети идеју властитог бизниса.

Члан предузетничког инкубатора и дипломирани економиста Јасна Савић захвалила је тиму који води пројекат и додала да су данас потписали уговоре како би сви заједно радили на покретању властитог бизниса и реализацији идеја.

Власник фирме “Турунташ” из Источног Сарајева Бојана Турунташ рекла је да инкубатор види као почетак једног свијетлог раздобља у привреди Сарајевско-романијске регије, привреде Републике Српске и БиХ.

“Економски факултет ће бити препознатљив по овом пројекту јер је његов циљ успјешан предузетник. Он ће власнику јасно показати идеје да ли и у којој мјери има шансу на тржишту, а развој бизниса подразумјева савјетодавну подршку из области које су непознате предузетнику”, навела је Турунташ.

Она је истакла да Економски факултет даје шансу својим студентима да на разне начине буду дио инкубатора, тако да и послије студија ова високошколска установа брине о својим студетима јер му они нису само број, већ члан породице.

Потписивању уговора, присуствовали су начелници општина Пале Бошко Југовић, Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и Источна Илиџа Маринко Божовић, те координатор из Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Марко Какућа који ће помагати у раду инкубатора.

Извор: Новинска агенција СРНА