Одржана радионица за студенте за рад на “Википедији”

На Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) у уторак, 25. децембра, одржана је уређивачка радионица с циљем обуке студената за рад на “Википедији” на којој су представљени основни алати, начини и правила за уређивање странице.

Глам-координатор “Викимедијине” заједнице Републике Српске Љубиша Маленица рекао је новинарима да је циљ радионице повећање броја чланака на српској “Википедији” која тренутно броји око 6.000 чланака, те да се студенти упознају о томе како да постављају садржаје и текстове на “Википедију”.

“Радионица се одржава у оквиру `Едy Вики` пројекта који спроводи `Викимедијина` заједница Српске. Наша заједница настоји да, у сарадњи са високошколским и другим установама у Српској, приближи ђацима и студентима рад на `Википедији` као један од начина академског активирања”, навео је Маленица.

Он додаје да је српска “Википедија”, која постоји од 2004. године, једна од развијених, а да “Викимедијина” заједница Републике Српске постоји већ три године, те да је њен рад на волонтерском принципу.

Један од предавача на радионици Вук Вучетић каже да је ово једна у низу радионица коју организује “Викимедија” Републике Српске, те да ће од наредне године бити одржаване радионице на другим факултетима Универзитета у Источном Сарајеву.

“Циљ је, прије свега, популаризација `Википедије` која је највећа онлајн енциклопедија на свијету јер на неки начин пружа могућност свим младим људима да промовишу своја знања, вјештине, стил писања”, рекао је Вучетић.

Он је позвао све младе да се укључе у рад “Викимедијине” заједнице Републике Српске која, осим стицања вјештине уређивања текстова и обогаћивања знања, нуди и путовања широм свијета.

Уређивачку радионицу организовала је “Викимедијина” заједнице Републике Српске у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Источном Сарајеву.

Извор: Новинска агенција СРНА