Тим Машинског факултета побједник Такмичења за најбољу технолошку иновацију

Побједници такмичења за најбољу технолошку иновацију у Републици Српској ове године су екипа “Винбиз” /WinBees/ из Требиња која нуди ново конструктивно рјешење наставка, као основног дијела кошнице и тим Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) “Лакше него метлом” чија иновација нуди унапређење процеса чишћења котла термоелектране.

Побједнички тим чине два студента мастер студија Славољуб Марковић и Дино Тихић, виши асистент Алексија Ђурић и проф. др Биљана Марковић са Катедре за машинске конструкције и инжењерски дизајн производа.

Поред овог тима, на такмичењу је учествовао и студентски тим Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву под називом „ElPla“. Тим, сачињен од четири студента основних студија смјера Инжењерски дизајн производа (Милан Кусмук, Едита Шандал, Виолета Милаковић и Елведина Ферхатбеговић) је у укупном пласману освојио 8. мјесто, па тиме и награду у износу од 1000 КМ.

Иновација са којом се представио тим „ElPla“ је паметна саксија, а реализована је у оквиру редовног студија на предмету Интегрални развој производа, под менторством проф. др Биљане Марковић.

На овогодишње Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Републици Српској пријавило се укупно 27 тимова. Након неколико кругова квалификација у финале се пласирало шест тимова: „Фирм Контрол“ из Бањалуке, „Лакше него метлом“ из Источног Сарајева, „Природно БиХ“ из Бањалуке, „УИГ 18“ из Градишке, „Украсна волта“ из Теслића и „WinBees“ из Требиња.

Министарство науке и технологије Републике Српске, заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и са организаторима из Србије и Српске, организује ово такмичење од 2007. године.

Министарство науке и технологије је за финалне тимове обезбиједило наградни фонд у износу од 35.000 КМ. Поред тога, ове године награђена су и 2 студентска тима са најбољим пласманом од 7. до 11. мјеста у износу до 1.500 КМ, односно 1.000 КМ.

Финале такмичења одржано је данас у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.