Tim Mašinskog fakulteta pobjednik Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju

Pobjednici takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj ove godine su ekipa “Vinbiz” /WinBees/ iz Trebinja koja nudi novo konstruktivno rješenje nastavka, kao osnovnog dijela košnice i tim Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) “Lakše nego metlom” čija inovacija nudi unapređenje procesa čišćenja kotla termoelektrane.

Pobjednički tim čine dva studenta master studija Slavoljub Marković i Dino Tihić, viši asistent Aleksija Đurić i prof. dr Biljana Marković sa Katedre za mašinske konstrukcije i inženjerski dizajn proizvoda.

Pored ovog tima, na takmičenju je učestvovao i studentski tim Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod nazivom „ElPla“. Tim, sačinjen od četiri studenta osnovnih studija smjera Inženjerski dizajn proizvoda (Milan Kusmuk, Edita Šandal, Violeta Milaković i Elvedina Ferhatbegović) je u ukupnom plasmanu osvojio 8. mjesto, pa time i nagradu u iznosu od 1000 KM.

Inovacija sa kojom se predstavio tim „ElPla“ je pametna saksija, a realizovana je u okviru redovnog studija na predmetu Integralni razvoj proizvoda, pod mentorstvom prof. dr Biljane Marković.

Na ovogodišnje Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj prijavilo se ukupno 27 timova. Nakon nekoliko krugova kvalifikacija u finale se plasiralo šest timova: „Firm Kontrol“ iz Banjaluke, „Lakše nego metlom“ iz Istočnog Sarajeva, „Prirodno BiH“ iz Banjaluke, „UIG 18“ iz Gradiške, „Ukrasna volta“ iz Teslića i „WinBees“ iz Trebinja.

Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i sa organizatorima iz Srbije i Srpske, organizuje ovo takmičenje od 2007. godine.

Ministarstvo nauke i tehnologije je za finalne timove obezbijedilo nagradni fond u iznosu od 35.000 KM. Pored toga, ove godine nagrađena su i 2 studentska tima sa najboljim plasmanom od 7. do 11. mjesta u iznosu do 1.500 KM, odnosno 1.000 KM.

Finale takmičenja održano je danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.