Отворена Десета ревија руског филма

Пројекцијом филма “Насљедници” аутора Владимира Хотоњенка синоћ је на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) на Палама отворена je Десета ревија руског филма, која ће трајати до суботе, 15. децембра.

Јубиларну ревију руског филма на Филозофском факултету отворила је трећи секретар амбасадора Руске Федерације у БиХ Лилија Сабирова која је рекла да на овај начин промовишу руску културу и руске филмове који су од великог интереса за становништво Републике Српске.

“Пуно гостију је дошло и то је доказ да је наша сарадња са Филозофским факултетом на Палама од великог значаја. Надам се да ће сви уживати у филмовима који ће бити приказивани”, истакла је Сабирова.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву доц. др Драга Мастиловић рекао је да им је част и задовољство што имају прилику да Факултет буде домаћин 10. јубиларне ревије руског филма, која је постала традиционална.

“Ревија за Филозофски факултет има више димензија с обзиром да имамо и катедру за рустистику са којом имамо велике планове, а у току је припремање и новог студијског програма за руски језик. Успјели смо да завршимо процес оснивања Центра за руске студије које нама пуно значе и очекујемо до краја ове године да буде званично отварање”, истакао је Мастиловић.

Он је додао да ће Центр за руске студије бити велики замајац не само у проучавању и популаризацији руског језика већ и културе, историје и руске цивилизације.

Према његовим ријечима, успјели су да остваре добру сарадњу и са руском хуманитарном мисијом у Нишу, захваљујући њима од сљедећег семестра ће имати и првог лектора руског језика на Филозофском факултету.

Мастиловић наводи да у фебруару очекују и потписивање споразума са угледним Московским-педагошким Универзитетом који ће им бити стратешки партнер у наредном периоду када је у питању проучавање руског језика, културе, историје.

Један од организатора манифестације Жељко Стојановић навео је да ревија руског филма јесте урбана традиција на Палама која је одржала континуитет и међународног је карактера.

“Биће приказано пет филмова као и свака до сада ревија. Први филм је прича о моралном избору, које нема универзалног одговора, али има нешто типично руско у себи, затим вас водимо у Москву, а да нисте тамо. Трећи филм `Бака` је филм са добијених 12 награда у Русији и иностранству и то довољно говори о њеми, затим филм о најбољем музеју `Ермитраж` који се пореди са Лувром и на крају занимљива романса”, рекао је Стојановић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је организаторима на вечерашњој ревији руског филма и секретарима амбасаде Руске федерације у БиХ, те истакао да се нада да је ово само почетак једне много озбиљније приче.

Југовић је захвалио и декану Филозофског факултет Драги Мастиловићу што има и одржава контакте са људима из Амбасаде Русије и њиховим представицима и што је успио да оствари већу причу, а то је оснивање Центра за руске стидије које ће заједно уз катедру за кинески језик бити ударна снага на Филозофском факултету.

На репертоару ревије налази се пет филмова, а филм “Насљедници” приказан је вечерас.

Сутра у 19.00 часова биће приказана “Историјска и данашња Москва”, затим свако вече у исто вријеме филмови “Бака” у режији Лидије Борбове, “Ермитаж” државни музеј који је у трци за најбољи музеј на свијету, док ће посљедњег дана ревије у суботу, 15. децембрра, бити приказан филм “Сурова романса” у режији Ељдара Рјазанова.

Ревија руског филма до сада је више пута одржана у Мостару, Сарајеву, Билећи, Невесињу, Бијељини, Брчком, Приједору, Котор Варошу, Бањалуци, Фочи, Зворнику, Власеници, Рогатици, као и у Србији и Црној Гори.

Пројекат ревије руског филма током 10 година укупно је имао 55 издања и 270 пројекција руских филмова различитих жанрова.

Ревију руског филма организовао је Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву уз подршку Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Извор: Новинска агенција СРНА/ УИС