Потписани споразуми о пословно-техничкој сарадњи

Представници Универзитета у Источном Сарајеву, Развојне агенције овог града и компаније “Златно зрно” потписали су данас два споразума о пословно-техничкој сарадњи.

Први споразум потписан је између Универзитета и Градске развојне агенције, а други између Пољопривредног и Технолошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву и компаније “Златно зрно”.

Проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) доц. др Синиша Берјан рекао је новинарима да споразум са Градском развојном агенцијом подразумијева заједничко учешће у писању пројектних апликација и њиховој реализацији, те у организовању конференција и семинара.

“Сматрамо да Градска развојна агенција може бити веома поуздан партнер у реализацији активности које нуди Европска мрежа предузетништва /чији је Универзитет у Источном Сарајеву члан/, а која представља сервис за међусобно повезивање фирми, али и науке”, нагласио је Берјан.

Он је појаснио да ће споразум између Пољопривредног и Технолошког факултета и компаније “Златно зрно” омогућити да стручњаци факултета учествују у изради рецептура и развијању производа које нуди ова фирма која је, како је навео, једна од најбољих пекарских компанија у југоисточном дијелу Републике Српске.

Берјан каже да ће споразум створити и могућност да студенти ова два факултета обављају праксу у погонима “Златног зрна”.

Према његовим ријечима, данашњи споразуми потписани су у оквиру стратешког документа “Мапа пута за унапређење научноистраживачког рада” који је Сенат Универзитета усвојио у мају.

Директор Развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић навела је да је споразумом предвиђен низ активности које ће ове двије институције заједно спроводити када се за тим укаже потреба.

“То подразумијева сарадњу са привредом која је неизоставна, јер је надлежност Развојне агенције да буде спона између академске заједнице и привреде. Радићемо на успостављању и надограђивању мреже предузетништва са Универзитетом. На овај начин добили смо прилику да заједно наступамо на међународним и домаћим пројектима и да резултате тих пројеката користимо у даље сврхе”, поручила је Пандуревићева.

Власник компаније “Златно зрно” Драган Остојић рекао је да споразум представља велики корак у развоју ове компаније, која ће за неколико дана обиљежити шест година постојања.

“Жеља нам је да успоставимо мало ближе контакте са универзитетима по питању развоја нових пројеката и едукације, да изађемо из тржишта БиХ, што није могуће без подршке стручног кадра”, каже Остојић.

Компанија “Златно зрно”, која производи хљеб, пецива, колаче и пите, тренутно запошљава 110 радника, а у плану је изградња новог објекта у пословној зони у Источном Новом Сарајеву у којем ће производити трајне и смрзнуте производе намијењене и за извоз.

Акценат сарадње Универзитета и Агенције биће подршка малим и средњим предузећима у источном дијелу Републике Српске на развоју иновативних потенцијала и трансфера технологије, као и умрежавању са сличним фирмама из ЕУ који ће се одвијати у оквиру Европске мреже предузетништва и програма Републике Српске.

Циљ споразума између Пољопривредног и Технолошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву и компаније “Златно зрно” је пружање пословно-техничке сарадње, односно заједнички наступ и пружање услуга из области прехрамбене индустрије, технологије, савјетовања, тестирања и развоја производа, лабораторијских анализа и услуга, као и спровођење студентске праксе.

Спорзум са компанијом “Златно зрно” потписали су декани Пољопривредног и Технолошког факултета, доц. др Дејана Станић и проф. др Миладин Глигорић.

Представници Градске развојне агенције Источно Сарајево данас су потписали споразум о пословно-техничкој сарадњи и са Електротехничким факултетом Универзитета у Источном Сарајеву чиме су, након истека претходног споразума, наставили вишегодишњу успјешну сарадњу између ове двије установе. Споразум је у име факултета потписао декан проф. др Зоран Љубоје.

Извор: Новинска агенција СРНА/УИС

Прилог: Телевизија ЕЛТА