Potpisani sporazumi o poslovno-tehničkoj saradnji

Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Razvojne agencije ovog grada i kompanije “Zlatno zrno” potpisali su danas dva sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji.

Prvi sporazum potpisan je između Univerziteta i Gradske razvojne agencije, a drugi između Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i kompanije “Zlatno zrno”.

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) doc. dr Siniša Berjan rekao je novinarima da sporazum sa Gradskom razvojnom agencijom podrazumijeva zajedničko učešće u pisanju projektnih aplikacija i njihovoj realizaciji, te u organizovanju konferencija i seminara.

“Smatramo da Gradska razvojna agencija može biti veoma pouzdan partner u realizaciji aktivnosti koje nudi Evropska mreža preduzetništva /čiji je Univerzitet u Istočnom Sarajevu član/, a koja predstavlja servis za međusobno povezivanje firmi, ali i nauke”, naglasio je Berjan.

On je pojasnio da će sporazum između Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta i kompanije “Zlatno zrno” omogućiti da stručnjaci fakulteta učestvuju u izradi receptura i razvijanju proizvoda koje nudi ova firma koja je, kako je naveo, jedna od najboljih pekarskih kompanija u jugoistočnom dijelu Republike Srpske.

Berjan kaže da će sporazum stvoriti i mogućnost da studenti ova dva fakulteta obavljaju praksu u pogonima “Zlatnog zrna”.

Prema njegovim riječima, današnji sporazumi potpisani su u okviru strateškog dokumenta “Mapa puta za unapređenje naučnoistraživačkog rada” koji je Senat Univerziteta usvojio u maju.

Direktor Razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević navela je da je sporazumom predviđen niz aktivnosti koje će ove dvije institucije zajedno sprovoditi kada se za tim ukaže potreba.

“To podrazumijeva saradnju sa privredom koja je neizostavna, jer je nadležnost Razvojne agencije da bude spona između akademske zajednice i privrede. Radićemo na uspostavljanju i nadograđivanju mreže preduzetništva sa Univerzitetom. Na ovaj način dobili smo priliku da zajedno nastupamo na međunarodnim i domaćim projektima i da rezultate tih projekata koristimo u dalje svrhe”, poručila je Pandurevićeva.

Vlasnik kompanije “Zlatno zrno” Dragan Ostojić rekao je da sporazum predstavlja veliki korak u razvoju ove kompanije, koja će za nekoliko dana obilježiti šest godina postojanja.

“Želja nam je da uspostavimo malo bliže kontakte sa univerzitetima po pitanju razvoja novih projekata i edukacije, da izađemo iz tržišta BiH, što nije moguće bez podrške stručnog kadra”, kaže Ostojić.

Kompanija “Zlatno zrno”, koja proizvodi hljeb, peciva, kolače i pite, trenutno zapošljava 110 radnika, a u planu je izgradnja novog objekta u poslovnoj zoni u Istočnom Novom Sarajevu u kojem će proizvoditi trajne i smrznute proizvode namijenjene i za izvoz.

Akcenat saradnje Univerziteta i Agencije biće podrška malim i srednjim preduzećima u istočnom dijelu Republike Srpske na razvoju inovativnih potencijala i transfera tehnologije, kao i umrežavanju sa sličnim firmama iz EU koji će se odvijati u okviru Evropske mreže preduzetništva i programa Republike Srpske.

Cilj sporazuma između Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo i kompanije “Zlatno zrno” je pružanje poslovno-tehničke saradnje, odnosno zajednički nastup i pružanje usluga iz oblasti prehrambene industrije, tehnologije, savjetovanja, testiranja i razvoja proizvoda, laboratorijskih analiza i usluga, kao i sprovođenje studentske prakse.

Sporzum sa kompanijom “Zlatno zrno” potpisali su dekani Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta, doc. dr Dejana Stanić i prof. dr Miladin Gligorić.

Predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo danas su potpisali sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji i sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu čime su, nakon isteka prethodnog sporazuma, nastavili višegodišnju uspješnu saradnju između ove dvije ustanove. Sporazum je u ime fakulteta potpisao dekan prof. dr Zoran Ljuboje.

Izvor: Novinska agencija SRNA/UIS

Prilog: Televizija ELTA