Најава: Правна клиника “Правда за дјецу” за студенте Правног факултета

На Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву (УИС), у одјељењу у Бијељини, у периоду од 17. до 31. децембра 2018. године, биће одржана Правна клиника под називом „Правда за дјецу“ (Клиничко образовање правника за студенте Правног факултета), у склопу наставка сарадње са ЦЉП-ом из Мостара, која је започела 2017. године одржавањем истовјетне клинике за студенте Правног факултета у сједишту на Палама.

Правна клиника биће одржана у Бијељини у оквиру пројекта „Правда за свако дијете“ који проводи UNICEF у сарадњи са Шведском агенцијом за развој (Sida), Швајцарском владом, надлежним ресорним министарствима и институцијама на нивоу БиХ, ентитета и кантона, те Бироом за људска права Тузла, Центром за истраживање политике супротстављања криминалитету (CPRC) и Центром за људска права у Мостару, невладиним организацијама које пружају стручну и техничку подршку у спровођењу активности, а чији фокус је приступ правди за дјецу, права, интереси и заштита дјеце и младих, развијање и примјена алтернативних мјера при поступању са дјецом у контакту са законом, као и предупређење малољетничког преступништва.

Предавачи на клиници биће наставници и сарадници правних факултета, као и правници који се у пракси баве остваривањем и заштитом права и интереса дјетета (судије, адвокати, радници центра за социјални рад и др.). Након одржавања клинике, почетком 2019. године (највјероватније током марта), полазници ће обавити вишедневну стручну праксу у Центру за пружање бесплатне правне помоћи, Канцеларија у Бијељини. По окончању рада правне клинике, студенти ће добити сертификате о учешћу на клиници и обављеној стручној пракси.

Полазницима који су током 2018. године обавили стручну праксу у Центру за пружање бесплатне правне помоћи, Канцеларија у Источном Сарајеву, током наредне седмице биће свечано уручени сертификати на Правном факултету на Палама. О тачном датуму и термину додјеле сертификата биће благовремено обавијештени путем факултетске интернет странице и огласне плоче.

Правна клиника у Одјељењу у Бијељини почеће са радом 17. децембра и трајаће до 31. децембра 2018. год., (укупно 30 часова), с тим да ће се предавања и радионице држати по програму рада који ће до краја ове седмице бити објављен на интернет страници факултета. Студенти друге, треће и четврте године и апсолвенти првог циклуса студија, као и студенти мастер студија који желе да учествују у раду правне клинике могу се јавити доц. др Димитрију Ћеранићу путем електронске поште (dimitrijeceranic@yahoo.com), најкасније до петка, 14. децембра 2018. године.