Одржана комеморација поводом смрти проф. др Миладина Јовичића

Од декана Факултета пословне економије Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) проф. др. Миладина Јовичића данас су се опростили колеге, пријатељи, студенти, градски челници и многобројни суграђани који су присуствовали комеморацији у Центру за високо образовање у Бијељини.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић изразио је саучешће члановима породице и у име Савјета за развој високог образовања Републике Српске, чији је Јовичић био члан.

“Почивај у миру, наш драги колега професоре и нека му је вјечна слава“, поручио је Пашалић и додао да је са професором Јовичићем, прије изненадне смрти, провео његов посљедњи радни дан на факултету.

У име колектива, у врло емотивном обраћању опростио се проф. др Срђан Дамјановић, који је свједочио о професору Јовичићу као великом хуманисти, особеном и честитом човјеку са ставом, истичући да је дао немјерљив позитиван допринос развоју друштва, града и домовине, те одгоју младих генерација.

“У тренуцима растанка осјећамо тугу, али и понос што смо га познавали и живјели с њим. Испунио си своју животну мисију, живио си достојанствено у слози са својим погледима на живот”, рекао је Дамјановић.

Драге успомене са присутнима је у име студената пренијела Кристина Копривица, која је навела да је професор Јовичић имао испуњен и садржајан живот, племенито срце, да је био изузетан предавач и заљубљеник у професију, правичан, традиционалан и изнад свега велики ентузијаста.

“Не сумњам ја у вас, вриједна сте ви дјеца”, цитирала је она најчешће изговаране ријечи професора Јовичића својим студентима.

Нела Бркић је на комеморацији прочитала стихове посвећене декану Јовичићу, а пријатељи су своје успомене уписали у књигу жалости која је отворена у згради Центра за високо образовање у Бијељини.

Проф. др Миладин Јовичић преминуо је у четвртак, 6. децембра, у 62. години живота након краће и тешке болести.

Рођен је 14.09.1957. године у селу Угљевичка Обријеж, Општина Угљевик. Основну школу завршио је у Угљевику, а бијељинску Гимназију 1976. године, након чега уписује Економски факултет у Бањој Луци који завршава 1980. године.

Постдипломски студије уписао је 1984. године у Сарајеву на Економским факултету, а магистарску тезу под називом „Електрична енергија у функцији привредног развоја“ одбранио је 1987. године.

Докторирао је на Економском факултету у Источном Сарајеву 2003. године на тему „Мјерење успјешности менаџера као фактор развоја у земљама у транзицији“.

Објавио је, самостално или у коауторству, осам књига које третирају област управљања мезоекономским системима, као и више од 35 научних и стручних радова из области менаџмента и предузетничке економије у еминентним домаћим и страним часописима.

Дужност декана Факултета пословне економије обављао је од 2016. године.

Сахрањен је данас на гробљу Пучиле у Бијељини.