Start / Sve Aktuelnosti / Održana komemoracija povodom smrti prof. dr Miladina Jovičića

Održana komemoracija povodom smrti prof. dr Miladina Jovičića

Od dekana Fakulteta poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) prof. dr. Miladina Jovičića danas su se oprostili kolege, prijatelji, studenti, gradski čelnici i mnogobrojni sugrađani koji su prisustvovali komemoraciji u Centru za visoko obrazovanje u Bijeljini.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić izrazio je saučešće članovima porodice i u ime Savjeta za razvoj visokog obrazovanja Republike Srpske, čiji je Jovičić bio član.

„Počivaj u miru, naš dragi kolega profesore i neka mu je vječna slava“, poručio je Pašalić i dodao da je sa profesorom Jovičićem, prije iznenadne smrti, proveo njegov posljednji radni dan na fakultetu.

U ime kolektiva, u vrlo emotivnom obraćanju oprostio se prof. dr Srđan Damjanović, koji je svjedočio o profesoru Jovičiću kao velikom humanisti, osobenom i čestitom čovjeku sa stavom, ističući da je dao nemjerljiv pozitivan doprinos razvoju društva, grada i domovine, te odgoju mladih generacija.

„U trenucima rastanka osjećamo tugu, ali i ponos što smo ga poznavali i živjeli s njim. Ispunio si svoju životnu misiju, živio si dostojanstveno u slozi sa svojim pogledima na život“, rekao je Damjanović.

Drage uspomene sa prisutnima je u ime studenata prenijela Kristina Koprivica, koja je navela da je profesor Jovičić imao ispunjen i sadržajan život, plemenito srce, da je bio izuzetan predavač i zaljubljenik u profesiju, pravičan, tradicionalan i iznad svega veliki entuzijasta.

„Ne sumnjam ja u vas, vrijedna ste vi djeca“, citirala je ona najčešće izgovarane riječi profesora Jovičića svojim studentima.

Nela Brkić je na komemoraciji pročitala stihove posvećene dekanu Jovičiću, a prijatelji su svoje uspomene upisali u knjigu žalosti koja je otvorena u zgradi Centra za visoko obrazovanje u Bijeljini.

Prof. dr. Miladin Jovičić preminuo je u četvrtak, 6. decembra, u 62. godini života nakon kraće i teške bolesti.

Rođen je 14.09.1957. godine u selu Ugljevička Obrijež, Opština Ugljevik. Osnovnu školu završio je u Ugljeviku, a bijeljinsku Gimnaziju 1976. godine, nakon čega upisuje Ekonomski fakultet u Banjoj Luci koji završava 1980. godine.

Postdiplomski studije upisao je 1984. godine u Sarajevu na Ekonomskim fakultetu, a magistarsku tezu pod nazivom „Električna energija u funkciji privrednog razvoja“ odbranio je 1987. godine.

Doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu 2003. godine na temu„Mjerenje uspješnosti menadžera kao faktor razvoja u zemljama u tranziciji“.

Objavio je, samostalno ili u koautorstvu, osam knjiga koje tretiraju oblast upravljanja mezoekonomskim sistemima, kao i više od 35 naučnih i stručnih radova iz oblasti menadžmenta i preduzetničke ekonomije u eminentnim domaćim i stranim časopisima.

Dužnost dekana Fakulteta poslovne ekonomije obavljao je od 2016. godine.

Sahranjen je danas na groblju Pučile u Bijeljini.