Марковић: Приоритет усавршавање наставног и научног процеса

Новоименовани декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић поручио је да ће приоритети његовог рада у наредном периоду бити на усавршавању наставног и научног процеса, те усавршавању организације и функционисања факултета, како би и професори и студенти били дио јединствене факултетске заједнице.

“На изборе за декана изашао сам са веома конкретним и детаљним планом и програмом рада. Изабрали смо и комплетну управу факултета у којој се, с једне стране налазе младе колеге које су и до сада биле ангажоване на бројним пројектима и активностима, а са друге стране ту су искусни професори. Вјерујем да имамо довољне кадровске потенцијале за остварење тог програма”, рекао је Марковић.

Марковић сматра да је на факултету могуће увести извјесне новине у раду са студентима, као што је такозвани менторски рад, који подразумијева да наставници и сарадници свакодневно буду у контакту са студентима, те да кроз тај начин рада сазнају каква су мишљења, ставови и проблеми са којима се студенти суочавају.

“Сигурни смо да ћемо на тај начин моћи да усавршимо организацију и функционисање факултета, јер више неће бити оне подјеле која је, на жалост, уобичајена на свим универзитетима, а то је подјела на професоре и студенте, већ ћемо сви бити припадници једне факултетске заједнице”, нагласио је Марковић.

Према његовим ријечима, већ је почела реализација бројних активности ваннаставног карактера, као што су бесједничка секција, “правне клинике”, љетне школе, кроз које руководство факултета настоји да оствари и прошири сарадњу са домаћим и међународним организацијама и институцијама.

“Од ове школске године на основу недавно потписаних споразума започећемо са извођењем студентске праксе, тако да ћемо на тај начин спојити предавња `екс катедра` са студентском праксом, која ће у почетку бити организована у правосудним институцијама, а потом и у другим органима власти, посебно у јединицама локалне самоуправе, што је иначе и жеља студената и мислим да ће они то добро прихватити”, навео је Марковић.

Марковић је додао да ће бити вођена промотивна уписна кампања која ће трајати током цијеле године и која ће, осим разговора са ђацима и њиховим родитељима, подразумијевати и подршку локалне заједнице, која је, како је навео, веома заинтересована за то да Универзитет у Источном Сарајеву у цјелини, али и Правни факултет имају већи број студената.

“Организоваћемо својеврсна такмичења и активности ревијалног и такмичарског карактера у сарадњи са средњим школама и на тај начин ћемо покушати да покажемо ученицима да су правне науке, односно правни студиј, један занимљив, значајан и конкретан животни студиј. На тај начин разбићемо предрасуде и један од најопаснијих стереотипа, а то је да на бироу пријављен велики број правника, што није истина”, истакао је Марковић.

Када је у питању међународна сарадња, Марковић је указао да је у току закључивање споразума са неколико универзитета из иностранства, додавши да ће у почетку то бити сарадња кроз `ерасмус плус` програм са универзитетима из Италије.

“То значи да ће наше наставно особље и студенти имати могућност да проведу извјестан период на италијанским универзитетима. Надам се да ће и наше колеге и студенти из Италије долазити на наш факултет да држе и слушају предавања, па ћемо на тај начин на међународном плану постати много препознатљивији факултет, него што је то био случај до сада”, нагласио је Марковић.

Декан Правног факултета поручио је да ће бити настављено и организовањем научних скупова, са настојањем да ти скупови поприме међународни карактер. /Срна/