Едукација младих за пружање услуга финансијског савјетовања

На Економском факултету на Палама у суботу је почела реализација пилот-пројекта “Значај и могућности реализације истраживања финансијска писменост у савременим условима” с циљем да млади унаприједе знање и компетенције како би лакше дошли до посла.

У реализацији овог пројекта учествују сарадници компаније “ОВБ” из Словачке коју је Економски институт одабрао за партнера, јер су процијенили да су њихова искуства у највећој мјери аналогна процесима кроз које пролазе Република Српска и БиХ.

Руководилац пројекта професор Спасоје Тушевљак рекао је да је “ОВБ” из Словачке велика европска корпорација у сектору финансијског пословања и финансијског тржишта која је заступљена у већини европских земаља, те да им је план да ту корпорацију доведу у регион, у Србију и БиХ.

“Оно што је важно јесте да младе људе економисте, али и оне других профила обуче за послове финансијских савјетника са одличним изгледима да они постану дио те структуре `ОВБ`-а”, изјавио је Тушевљак.

Он је истакао да глобално пилот-пројекат има изузетан значај, зато ће његовом реализацијом, ако успију да доведу “ОВБ” на тржиште, доћи до значајног унапређења понуде финансијских средстава и до значајне рационализације трошкова.

Тушевљак наводи да су проблем привреде грађана високе камате, неадекватни рокови финансирања, а да “ОВБ” са својим капацитетима то рјешава, те да ће за неколико година доћи у позицију да имају услове финансирања као и развијене европске земље, што је за и грађане и привреду одлично.

Према његовим ријечима, студенти су увијек заинтересовани, али оно што је проблем јесте наглашена мјера затворености одговорних људи који просто не разумију вријеме и промјене у руководствима факултета, Универзитета и то је нешто што на неки начин успорава ствари.

“Почетак реализације овог пројекта и добра искуства ће то да одагнају, јер је то недопустиво поготово за Универзитет и за развој каријера. Треба створити услове да сви они из свијета и из окружења који нешта знају могу да помогну, да имају прилику да то и промовишу и понуде онима који ће то користити. Нисмо сами себи довољни и то морамо да разумијемо”, рекао је Тушевљак.

Тушевљак додаје да цијели свијет функционише на тај начин да се увијек траже иновације, нове идеје људи и отвореност је максимална за такав приступ.

“Овдје нажалост, то још није случај”, рекао је Тушевљак.

Примарни циљеви програма су усвајање савремених знања из области финансирања у обиму који кандидате квалификује за професионално пружање услуга финансијског савјетовања и презентација методологије едукације и искуства најреферентнијих партнера у овој области.

Програм ће бити реализован и у Бијељини и Брчком у оквиру организационих јединица Универзитета у Источном Сарајеву са по 50 до 70 полазника. /Срна/