Одржан Инфо дан Европске мреже предузетништва

У оквиру „Другог бизнис форума Брчко дистрикта БиХ“, одржаног у Брчком 08.11.2018. године, представници Универзитета у Источном Сарајеву, доц. др Синиша Берјан, доц. др др Срђан Лалић и мр Биљана Ковачевић, и представници Универзитета у Бањој Луци, доц. др Драган Глигорић и доц. др Драган Миловановић презентовали су Европску мрежу предузетништва (EEN) присутним учесницима из реалног сектора, јавних институција, академске заједнице и студентима.

EEN представља сервис којим се може унаприједити конкуретност домаћих предузећа и осигурати њихова боља припрема за пробирљиво тржиште Европске Уније, али и шире.

Конзорцијума EEN из Републике Српске (EUNORS) чине Агенција за развој малих и средњих предузећа Републике Српске, Привредна комора Републике Српске, Иновациони центар Бања Лука, Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет у Бањој Луци.

Кроз активности Европске мреже предузетништва Републике Српске, домаћа предузећа и предузетници могу добити информације о условима за улазак на тржиште Европске уније, нове прилике за извоз, приступ новим тржиштима, фондовима, могућности за трансфер технологија и приступ другим механизмима подршке развоју предузећа и предузетника.

Учесницима презентације су представљене активности EEN, као и активности EUNORS-а везане за побољшање пословног амбијента и унапријеђење пословне сарадње, наглашена важност међународних пословних сусрета, интернационализације пословања, услуга трансфера технологије, истраживања и развоја, информисања и савјетовања о правним регулативама и страндардима ЕУ, као и савјета у подручју интелектуалног власништва.
У току презентације учесницима је подијељене су брошуре и други користан материјал.

Поред домаћих учесника, презентацији су присуствовали и учесници из Србије, Русије и Италије.