Održan Info dan Evropske mreže preduzetništva

U okviru „Drugog biznis foruma Brčko distrikta BiH“, održanog u Brčkom 08.11.2018. godine, predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, doc. dr Siniša Berjan, doc. dr dr Srđan Lalić i mr Bilјana Kovačević, i predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci, doc. dr Dragan Gligorić i doc. dr Dragan Milovanović prezentovali su Evropsku mrežu preduzetništva (EEN) prisutnim učesnicima iz realnog sektora, javnih institucija, akademske zajednice i studentima.

EEN predstavlјa servis kojim se može unaprijediti konkuretnost domaćih preduzeća i osigurati njihova bolјa priprema za probirlјivo tržište Evropske Unije, ali i šire.

Konzorcijuma EEN iz Republike Srpske (EUNORS) čine Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske, Privredna komora Republike Srpske, Inovacioni centar Banja Luka, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Banjoj Luci.

Kroz aktivnosti Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske, domaća preduzeća i preduzetnici mogu dobiti informacije o uslovima za ulazak na tržište Evropske unije, nove prilike za izvoz, pristup novim tržištima, fondovima, mogućnosti za transfer tehnologija i pristup drugim mehanizmima podrške razvoju preduzeća i preduzetnika.

Učesnicima prezentacije su predstavlјene aktivnosti EEN, kao i aktivnosti EUNORS-a vezane za pobolјšanje poslovnog ambijenta i unaprijeđenje poslovne saradnje, naglašena važnost međunarodnih poslovnih susreta, internacionalizacije poslovanja, usluga transfera tehnologije, istraživanja i razvoja, informisanja i savjetovanja o pravnim regulativama i strandardima EU, kao i savjeta u području intelektualnog vlasništva.
U toku prezentacije učesnicima je podijelјene su brošure i drugi koristan materijal.

Pored domaćih učesnika, prezentaciji su prisustvovali i učesnici iz Srbije, Rusije i Italije.