Универзитет на 8. Фестивалу науке

Са разноврсним научно-популарним садржајима Пољопривредни, Tехнолошки и Медицински факултет представљају Универзитет у Источном Сарајеву (УИС) на 8. Фестивалу науке који је отворен данас у Дому омладине у Бањој Луци.

Фестивал, на којем учествује 27 излагача, отворио је министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић. Навео је да је Фестивал, прије свега, посвећен најмлађима и да обухвата презентације, радионице, научне експерименте из физике, хемије и других научних области, те изразио задовољство што ове године има излагача који до сада нису наступали.

“Нарочито ће занимљив бити научни шоу који радимо у сарадњи са Центром за науку из Београда, а који ће на интерактиван начин покушати дјеци објаснити појаве око њих и како се неке ствари дешавају”, рекао је Шеранић новинарима након отварања Фестивала у Дому омладине.

Он је навео да су изазови у производњи хране неформална тема овогодишњег Фестивала науке, што представља и глобални изазов.

“Република Српска има велики потенцијал у производњи хране, те смо се и кроз Стратегију научног и технолошког развоја као једну од фокус подручја опредијелили за храну као област у коју бисмо у наредном периоду усмјеравали средства за истраживања”, рекао је Шеранић.

Он је излагачима и волентерима захвалио на труду да дјеци, наставницима и свим посјетиоцима Фестивал науке учине забавним, те да им пруже прилику да науче да експериментишу.

Асистент на Технолошком факултету у Зворнику Универзитета у Источном Сарајеву Данијела Рајић рекла је да ће студенти овог факултета посјетиоцима представити неке од занимљивих хемијских експеримената и огледа.

“Циљ нам је да хемија заиста може бити занимљива, те ћемо посјетиоцима приказати како настаје олуја у боци, слоновска паста за зубе и други примјери који су пријемчиви дјеци која се први пут сусрећу са науком”, каже Рајићева.

Мале тајне науке посјетиоцима Фестивала представљају студенти Технолошког факултета Дражен Микић, Дарио Балабан и Маја Радојевић. Млади истраживачи на штанду под називом “Постани истраживач и инжењер јер наука је страва” изводе експерименте олуја у боци, вјештачка крв, хемијски камелеон и златна киша.

Александра Говедарица Лучић и Марко Гутаљ са Пољопривредног факултета презентују развојни циклус повртарских биљака помоћу хербаријума који обухвата карактеристичне развојне фазе од сјемена до сјемена.

Гости са Универзитета у Вороњежу Алексеј Лукин, Вјечеслав Кузњецов и Александар Каширин на Фестивалу представљају чаробне грануле које упијају и задржавају воду, а примјењују се у сушним периодима.

Медицински факултет у Фочи представља др Бојан Јоксимовић са занимљивим презентацијама из области имунологије.

Испред Универзитета у Источном Сарајеву отварању Фестивала присуствовали су проректор за науку, истраживање и развој доц. др Синиша Берјан и стручни сарадник Канцеларије за науку, истраживање и развој др Дајана Вукојевић.

Организатор манифестације је Министарство науке и технологије Републике Српске.

Фестивал је за посјетиоце отворен до 18 часова, а улаз је бесплатан.