Start / Sve Aktuelnosti / Univerzitet na 8. Festivalu nauke

Univerzitet na 8. Festivalu nauke

Sa raznovrsnim naučno-popularnim sadržajima Poljoprivredni, Tehnološki i Medicinski fakultet predstavljaju Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UIS) na 8. Festivalu nauke koji je otvoren danas u Domu omladine u Banjoj Luci.

Festival, na kojem učestvuje 27 izlagača, otvorio je ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić. Naveo je da je Festival, prije svega, posvećen najmlađima i da obuhvata prezentacije, radionice, naučne eksperimente iz fizike, hemije i drugih naučnih oblasti, te izrazio zadovoljstvo što ove godine ima izlagača koji do sada nisu nastupali.

„Naročito će zanimljiv biti naučni šou koji radimo u saradnji sa Centrom za nauku iz Beograda, a koji će na interaktivan način pokušati djeci objasniti pojave oko njih i kako se neke stvari dešavaju“, rekao je Šeranić novinarima nakon otvaranja Festivala u Domu omladine.

On je naveo da su izazovi u proizvodnji hrane neformalna tema ovogodišnjeg Festivala nauke, što predstavlja i globalni izazov.

„Republika Srpska ima veliki potencijal u proizvodnji hrane, te smo se i kroz Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja kao jednu od fokus područja opredijelili za hranu kao oblast u koju bismo u narednom periodu usmjeravali sredstva za istraživanja“, rekao je Šeranić.

On je izlagačima i volenterima zahvalio na trudu da djeci, nastavnicima i svim posjetiocima Festival nauke učine zabavnim, te da im pruže priliku da nauče da eksperimentišu.

Asistent na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku Univerziteta u Istočnom Sarajevu Danijela Rajić rekla je da će studenti ovog fakulteta posjetiocima predstaviti neke od zanimljivih hemijskih eksperimenata i ogleda.

„Cilj nam je da hemija zaista može biti zanimljiva, te ćemo posjetiocima prikazati kako nastaje oluja u boci, slonovska pasta za zube i drugi primjeri koji su prijemčivi djeci koja se prvi put susreću sa naukom“, kaže Rajićeva.

Male tajne nauke posjetiocima Festivala predstavljaju studenti Tehnološkog fakulteta Dražen Mikić, Dario Balaban i Maja Radojević. Mladi istraživači na štandu pod nazivom „Postani istraživač i inženjer jer nauka je strava“ izvode eksperimente oluja u boci, vještačka krv, hemijski kameleon i zlatna kiša.

Aleksandra Govedarica Lučić i Marko Gutalj sa Poljoprivrednog fakulteta prezentuju razvojni ciklus povrtarskih biljaka pomoću herbarijuma koji obuhvata karakteristične razvojne faze od sjemena do sjemena.

Gosti sa Univerziteta u Voronježu Aleksej Lukin, Vječeslav Kuznjecov i Aleksandar Kaširin na Festivalu predstavljaju čarobne granule koje upijaju i zadržavaju vodu, a primjenjuju se u sušnim periodima.

Medicinski fakultet u Foči predstavlja dr Bojan Joksimović sa zanimljivim prezentacijama iz oblasti imunologije.

Ispred Univerziteta u Istočnom Sarajevu otvaranju Festivala prisustvovali su prorektor za nauku, istraživanje i razvoj doc. dr Siniša Berjan i stručni saradnik Kancelarije za nauku, istraživanje i razvoj dr Dajana Vukojević.

Organizator manifestacije je Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske.

Festival je za posjetioce otvoren do 18 časova, a ulaz je besplatan.