Од сриједе 3. Конференција православне омладине у Источном Сарајеву

Православни центар за младе Митрополије дабробосанске “Свети Петар Сарајевски” организоваће од 7. до 11. новембра у Источном Сарајеву Трећу конференцију православне омладине под слоганом “Само слога Србина спасава”.

Конференција ће свечано бити отворена у сриједу, 7. новембра, у 18.00 часова у Административном центру Владе Републике Српске, а церемонију ће да уљепша наступ музичког састава “Катера”.

Руководилац Православног центра протонамјесник Младен Дробњак изјавио је да је тема овогодишње конференције посвећена обиљежавању 100 година од завршетка Првог свјетског рата.

Према његовим ријечима, циљ конференције јесте да окупи младе из БиХ, региона и дијаспоре како би било сачувано јединство српског народа, језика, вјерског и етничког идентитета, без обзира на то гдје се налазио или живио.

“Пројекат подразумијева одржавање петодневне међународне конференције на подручју града Источно Сарајево, а том приликом младима ће Православни центар за младе обезбиједити предавања еминентних професора о културном и духовном наслеђу српског народа и његовом очувању”, рекао је Дробњак.

За четвртак, 8. новембар, предвиђена су предавања професора Биљане Мишел Самарџић са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву о теми “Српски језик и ћирилица као идентитетски критеријуми српскога народа” и професора Саше Шољевића са Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки” из Фоче о теми “Православна црква у БиХ у вријеме Првог свјетског рата”.

У суботу, 10. новембра, најављено је предавање професора Драге Мастиловића, декана Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву о теми “Срби у БиХ и стварање Југославије” и професора Владислава Топаловића са Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки” из Фоче о теми “Утицај библијских превода у очувању националног идетитета Срба”.

У суботу ће бити одржан и концерт духовне музике Српског пјевачког друштва “Слога”.

За учешће на конференцији, која се одржава под благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, пријавило се 45 младих од 18 до 35 година са подручја БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске.

За све учеснике конференције организатор сноси трошкове смјештаја и хране, а обезбијеђене су посјете културним и вјерским знаменитостима у Сарајеву и Мостару.

Донатори конференције су Народна скупштина и Влада Републике Српске, Влада Србије, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, Републички секретаријат за вјере, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те хуманитарна организација “Ворлд вижн”.

Извор: Новинска агенција СРНА