Od srijede 3. Konferencija pravoslavne omladine u Istočnom Sarajevu

Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske “Sveti Petar Sarajevski” organizovaće od 7. do 11. novembra u Istočnom Sarajevu Treću konferenciju pravoslavne omladine pod sloganom “Samo sloga Srbina spasava”.

Konferencija će svečano biti otvorena u srijedu, 7. novembra, u 18.00 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, a ceremoniju će da uljepša nastup muzičkog sastava “Katera”.

Rukovodilac Pravoslavnog centra protonamjesnik Mladen Drobnjak izjavio je da je tema ovogodišnje konferencije posvećena obilježavanju 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Prema njegovim riječima, cilj konferencije jeste da okupi mlade iz BiH, regiona i dijaspore kako bi bilo sačuvano jedinstvo srpskog naroda, jezika, vjerskog i etničkog identiteta, bez obzira na to gdje se nalazio ili živio.

“Projekat podrazumijeva održavanje petodnevne međunarodne konferencije na području grada Istočno Sarajevo, a tom prilikom mladima će Pravoslavni centar za mlade obezbijediti predavanja eminentnih profesora o kulturnom i duhovnom nasleđu srpskog naroda i njegovom očuvanju”, rekao je Drobnjak.

Za četvrtak, 8. novembar, predviđena su predavanja profesora Biljane Mišel Samardžić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu o temi “Srpski jezik i ćirilica kao identitetski kriterijumi srpskoga naroda” i profesora Saše Šoljevića sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” iz Foče o temi “Pravoslavna crkva u BiH u vrijeme Prvog svjetskog rata”.

U subotu, 10. novembra, najavljeno je predavanje profesora Drage Mastilovića, dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu o temi “Srbi u BiH i stvaranje Jugoslavije” i profesora Vladislava Topalovića sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” iz Foče o temi “Uticaj biblijskih prevoda u očuvanju nacionalnog idetiteta Srba”.

U subotu će biti održan i koncert duhovne muzike Srpskog pjevačkog društva “Sloga”.

Za učešće na konferenciji, koja se održava pod blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, prijavilo se 45 mladih od 18 do 35 godina sa područja BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Za sve učesnike konferencije organizator snosi troškove smještaja i hrane, a obezbijeđene su posjete kulturnim i vjerskim znamenitostima u Sarajevu i Mostaru.

Donatori konferencije su Narodna skupština i Vlada Republike Srpske, Vlada Srbije, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Republički sekretarijat za vjere, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te humanitarna organizacija “Vorld vižn”.

Izvor: Novinska agencija SRNA