Представљање УИС-а на 8. Фестивалу науке

Универзитет у Источном Сарајеву представиће се на 8. Фестивалу науке који ће, у организацији Министарства науке и технологије Републике Српске, бити одржан 6. новембра у Дому омладине у Бањој Луци.

На овогодишњем фестивалу, чија је неформална тема изазови у производњи хране, међу бројним излагачима су и Пољопривредни, Технолошки и Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Пољопривредни факултет представиће чаробне грануле које упијају и задржавају воду, а примјењују се у сушним периодима. На штанду овог факултета биће представљен и развојни циклус повртарских биљака представљен помоћу хербаријума који обухвата карактеристичне развојне фазе од сјемена до сјемена. Кроз хербаријум биће видљиво да се код поврћа за исхрану користе различити дијелови биљке од коријена до цвијета и сјемена, док животни циклус повртарских биљака није идентичан са достизањем технолошке (употребне) зрелости када се поједини органи користе за исхрану.

Откривањем малих тајни науке млади истраживачи са Технолошког факултета из Зворника отвориће посјетиоцима врата занимљивог свијета истраживања. Они ће представити садржај под називом “Постани истраживач и инжењер јер наука је страва!” током ког ће извести експерименте олуја у боци, вјештачка крв, хемијски камелеон и златна киша.

Посјетиоцима Фестивала Медицински факултет у Фочи представиће се садржајима из области имунологије.

Циљ ове манифестације је популаризација науке и њено представљање на што занимљивији начин интересантан предшколарцима, основцима и средњошколцима, али и осталим посјетиоцима.

Поред Универзитета у Источном Сарајеву научно-популарним садржајима на Фестивалу ће се представити: Универзитет у Бањој Луци, Крајина клас, Робокидс, M:tel, Спорт студио Бања Лука, Конфуцијев институт, Научно друштво математичара Бања Лука, Гимназија Бања Лука, Гимназија Католичког школског центра „Бл. Иван Мерц” Бања Лука, Грађевинска школа Бања Лука, Електротехничка школа Приједор, Гимназија Мркоњић Град и Средња школа „Михајло Пупин” Бијељина.

Врата Фестивала биће отворена од 9 до 18 часова, а улаз је бесплатан.