Predstavljanje UIS-a na 8. Festivalu nauke

Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstaviće se na 8. Festivalu nauke koji će, u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, biti održan 6. novembra u Domu omladine u Banjoj Luci.

Na ovogodišnjem festivalu, čija je neformalna tema izazovi u proizvodnji hrane, među brojnim izlagačima su i Poljoprivredni, Tehnološki i Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Poljoprivredni fakultet predstaviće čarobne granule koje upijaju i zadržavaju vodu, a primjenjuju se u sušnim periodima. Na štandu ovog fakulteta biće predstavljen i razvojni ciklus povrtarskih biljaka predstavljen pomoću herbarijuma koji obuhvata karakteristične razvojne faze od sjemena do sjemena. Kroz herbarijum biće vidljivo da se kod povrća za ishranu koriste različiti dijelovi biljke od korijena do cvijeta i sjemena, dok životni ciklus povrtarskih biljaka nije identičan sa dostizanjem tehnološke (upotrebne) zrelosti kada se pojedini organi koriste za ishranu.

Otkrivanjem malih tajni nauke mladi istraživači sa Tehnološkog fakulteta iz Zvornika otvoriće posjetiocima vrata zanimljivog svijeta istraživanja. Oni će predstaviti sadržaj pod nazivom “Postani istraživač i inženjer jer nauka je strava!” tokom kog će izvesti eksperimente oluja u boci, vještačka krv, hemijski kameleon i zlatna kiša.

Posjetiocima Festivala Medicinski fakultet u Foči predstaviće se sadržajima iz oblasti imunologije.

Cilj ove manifestacije je popularizacija nauke i njeno predstavljanje na što zanimljiviji način interesantan predškolarcima, osnovcima i srednjoškolcima, ali i ostalim posjetiocima.

Pored Univerziteta u Istočnom Sarajevu naučno-popularnim sadržajima na Festivalu će se predstaviti: Univerzitet u Banjoj Luci, Krajina klas, Robokids, M:tel, Sport studio Banja Luka, Konfucijev institut, Naučno društvo matematičara Banja Luka, Gimnazija Banja Luka, Gimnazija Katoličkog školskog centra „Bl. Ivan Merc” Banja Luka, Građevinska škola Banja Luka, Elektrotehnička škola Prijedor, Gimnazija Mrkonjić Grad i Srednja škola „Mihajlo Pupin” Bijeljina.

Vrata Festivala biće otvorena od 9 do 18 časova, a ulaz je besplatan.