Старт / Вијести - Правни факултет / Обиљежени Дан и крсна слава Правног факултета УИС-а

Обиљежени Дан и крсна слава Правног факултета УИС-а

Свечаном академијом поводом Дана и крсне славе Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву у сриједу, 31. октобра, на Палама је промовисан 91 дипломирани правник, магистар правних наука и мастер права.

Вршилац дужности декана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Радислав Лале је рекао да су промовисали 81 дипломираног правника, девет магистара правних наука и једног мастер права, те да је то просјечан број дипломираних свршених студената које обезбјеђују сваке године, али и довољан да задовољи све потребе које имају Република Српска и БиХ.

Лале је истакао да је промоција дипломираних правника доказ да је овај факултет постао препознатљив у земљи и региону, те да је један од стубова система високог образовања Универзитета у Источном Сарајеву, Републике Српске и БиХ.

Према његовим ријечима, Правни факултет овом промоцијом доприноси развоју друштва јер даје најквалитетније правничке кадрове који ће бити спремни и способни да одоворе правно-политичким и социјално-економским захтјевима које данас постављају модерно друштво и правничка професија.

„У том погледу постали смо и један од фактора задржавања младих људи на Сарајевско-романијској регији“, навео је Лале.

За најбољег дипломираног студента права у генерацији 2017/2018. године изабран је Милош Тошић из Бијељине са просјеком оцјена 9,74 који је рекао да је на Правном факултету стекао квалитетно знање које ће користити даље у струци.

Тошић је додао да тренутно волонтира у Основном суду у Бијељини, да је уписао мастер студије права на Палама, те да му је најзанимљивији сегмент грађанско право.

Додијељене су и награде студентима који су на својој години студија остварили најбољи успјех, те су најбољи студенти друге године Надежда Драшковић, Јована Марковић и Катарина Клачар.

Најбољи студенти треће и четврте године су Маријана Никић и Бранко Хаџи Стевић.

Истог дана, Правни факултет вјерским обредом свечано је обиљежио Дан ове високошколске установе и крсну славу – Светог Петра Цетињског.

Вршилац дужности декана Правног факултета на Палама Радислав Лале рекао је да уједно обиљежавају и 72 године постојања Правног факултета јер баштине традицију Сарајевског правног факултета који је основан 1946. године.

Он је додао да обиљежавање крсне славе говори о томе да Правни факултет води рачуна и о традицији.

Говорећи о раду ове установе, Лале је навео да је у протеклом периоду закључено низ споразума о пословно-техничкој сарадњи са правосудним институцијама.

„У плану је закључење таквих споразума са органима локалне самоуправе и државним институцијама Републике Српске и БиХ. На тај начин вршимо организацију нашега наставног процеса у смислу да се полако приближавамо унапређењу концепта дуалног система образовања, гдје ћемо покушати да направимо спој теорије и праксе“, изјавио је Лале новинарима након ломљења славског колача.

Лале је додао да ће на тај начин студенти слушати наставу на факултету, праксу радити у правосудним и другим институцијама и након завршетка студија бити способни да се ефикасно укључе у систем рада.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, који је и кум славе, рекао је да Правни факултет ради од 1994. године, али да наставља своју традицију од прије 72 године, јер је био дио факултета у Сарајеву који је током егзодуса измјештен.

Кузмановић је истакао да је овај факултет познат не само у Српској, него и у Србији, Црвој Гори, Македонији.

Он је нагласио да је овај факултет расадник кадрова који могу, хоће и знају да штите Републику Српску, да ће сви они бити будуће судије, тужиоци „у чијим рукама ће бити правда која се дијели“.

Свечаностима на Правном факултету присуствовали су представници Универзитета у Источном Сарајеву, декан Правног факултета у Нишу, те бројни гости из јавног и политичког живота.

Видео прилог РТВ ОСМ: