Представљена издања УИС-а на Београдском сајму књига

Издања Универзитета у Источном Сарајеву, Зборници радова Правног и Филозофског факултета, представљени су јуче на штанду Републике Српске, на Међународном сајму књига у Београду.

Представљајући зборник радова “Двадесет година Дејтонског мировног споразума” професор на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић истакао је да је ријеч о зборнику радова са научног скупа који је одржан на овом факултету прије три године, с циљем анализе уставних и правних норми Дејтонског мировног споразума, као и његово функционисање у пракси.

“Одржавање тог скупа било је замишљено као подстицај универзитетским професорима, не само из наше земље, него из цијелог региона да дају своје виђење Дејтонског мировног споразума, уставног и општеправног система БиХ и Републике Српске”, рекао је Марковић.

Он је нагласио и да је задатак научних радника да то учине на, колико год је могуће, објективан начин.

“Нама који живимо у БиХ и Републици Српској то је, можда, мало теже, јер смо свакодневно уклопљени у политичка дешавања и функционисање правног система, али смо сматрали да колеге из других земаља, заједно са нама, и са извјесне дистанце могу да дају одговоре на питању у чему су проблеми у функционисању нашег правног система и гдје се ми налазимо, сада већ 23 године након Дејтонског мировног споразума”, рекао је Марковић.

На платоу „Бранко Миљковић“ доц. др Драга Мастиловић, проф. др Мишо Кулић и доц. др Огњен Куртеш представили су издања Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву “Зборник са научног скупа Наука и стварност – часопис Радови бр.19” и Зборник са савјетовања о статусу друштвено-хуманистичких наука.

Доц. др Куртеш је истакао да Филозофски факултет на Палама спада у ред оних институција које много времена посвећују издавачкој дјелатности и да ова издања представљају резултат тих стремљења.

“Први број “Радова” је изашао 1998 године и идеја водиља је била да часопис буде један од кључних стубова факултета и универзитета”, рекао је Куртеш и најавио да ће крајем године изаћи јубиларни двадесети број.

Проф. др Кулић је, између осталог, рекао да се на факултету посебно труде да афирмишу научни приступ у хуманистичким наукама и то показују и радови који су у овом зборнику.

О значају чињенице да Филозофски факултет на Палама, као највећи у Републици Српској, има професоре који гарантују квалитетну наставу и подстрек студентима – будућим научницима и професорима, говорио је доц. др Драга Мастиловић.