Predstavljena izdanja UIS-a na Beogradskom sajmu knjiga

Izdanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Zbornici radova Pravnog i Filozofskog fakulteta, predstavljeni su juče na štandu Republike Srpske, na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Predstavljajući zbornik radova “Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma” profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković istakao je da je riječ o zborniku radova sa naučnog skupa koji je održan na ovom fakultetu prije tri godine, s ciljem analize ustavnih i pravnih normi Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i njegovo funkcionisanje u praksi.

“Održavanje tog skupa bilo je zamišljeno kao podsticaj univerzitetskim profesorima, ne samo iz naše zemlje, nego iz cijelog regiona da daju svoje viđenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavnog i opštepravnog sistema BiH i Republike Srpske”, rekao je Marković.

On je naglasio i da je zadatak naučnih radnika da to učine na, koliko god je moguće, objektivan način.

“Nama koji živimo u BiH i Republici Srpskoj to je, možda, malo teže, jer smo svakodnevno uklopljeni u politička dešavanja i funkcionisanje pravnog sistema, ali smo smatrali da kolege iz drugih zemalja, zajedno sa nama, i sa izvjesne distance mogu da daju odgovore na pitanju u čemu su problemi u funkcionisanju našeg pravnog sistema i gdje se mi nalazimo, sada već 23 godine nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Marković.

Na platou „Branko Miljković“ doc. dr Draga Mastilović, prof. dr Mišo Kulić i doc. dr Ognjen Kurteš predstavili su izdanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu “Zbornik sa naučnog skupa Nauka i stvarnost – časopis Radovi br.19” i Zbornik sa savjetovanja o statusu društveno-humanističkih nauka.

Doc. dr Kurteš je istakao da Filozofski fakultet na Palama spada u red onih institucija koje mnogo vremena posvećuju izdavačkoj djelatnosti i da ova izdanja predstavljaju rezultat tih stremljenja.

“Prvi broj “Radova” je izašao 1998 godine i ideja vodilja je bila da časopis bude jedan od ključnih stubova fakulteta i univerziteta”, rekao je Kurteš i najavio da će krajem godine izaći jubilarni dvadeseti broj.

Prof. dr Kulić je, između ostalog, rekao da se na fakultetu posebno trude da afirmišu naučni pristup u humanističkim naukama i to pokazuju i radovi koji su u ovom zborniku.

O značaju činjenice da Filozofski fakultet na Palama, kao najveći u Republici Srpskoj, ima profesore koji garantuju kvalitetnu nastavu i podstrek studentima – budućim naučnicima i profesorima, govorio je doc. dr Draga Mastilović.