Старт / Вијести - Медицински факултет / Обиљежено 25 година постојања Медицинског факултета у Фочи

Обиљежено 25 година постојања Медицинског факултета у Фочи

Јуче одржаном свечаном сједницом на Медицинском факултету у Фочи Универзитета у Источном Сарајеву обиљежен је Дан факултета – 15. октобар и 25 година његовог постојања, и том приликом уручена су и признања заслужним појединцима и установама.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић истакао је да се Медицински факултет у Фочи развијао и растао захваљујући Влади и владама Српске, али прије свега људима који су вјеровали у своју идеју.

„Медицински факултет у Фочи једна је од водећих образовних установа у региону са добром Универзитетском болницом. Одавде излази квалитетан медицински и стоматолошки кадар, као и из сродних грана, те је будућност ове установе свијетла“, рекао је Богданић.

За 25 година постојања, овај медицински факултет уписало је више од 4.000 студената, а дипломирало је 1.112.

Тренутно се на четири одсјека овог факултета образује око 1.400 студената.

Декан Медицинског факултета Милан Кулић рекао је да је факултет одшколовао властити кадар, али и да се још не одриче професора из Србије.

Он је нагласио да се наставни процес стално усавршава, а да је посљедњих неколико година акценат на развоју науке кроз Центар за биомедицинска истраживања.

„Наставићемо са улагањима у овај центар, прије свега у младе кадрове, да кроз различите пројекте запослимо младе истраживаче, јер без њих нема будућности овог факултета“, рекао је Кулић.

Плакета за најбољег студента истраживача у протеклој школској години припала је Петру Видовићу из Зворника, а најбољи истраживач међу професорима је доцент са одсјека стоматологија Јелена Крунић.

Свечаној сједници су, између осталих, присуствовали и министар породице омладине и спорта Јасмина Давидовић, начелник општине Фоча Радисав Машић, први ректор Универзитета у Источном Сарајеву Восјилав Максимовић и први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајиншник.

Извор: Новинска агенција СРНА