Одржана свечана промоција дипломаца Медицинског факултета УИС-а

У сали Градског позоришта у Фочи у недјељу, 14. октобра, одржана је свечана промоција дипломаца, магистара и мастера Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Након свечаног чина полагања Хипократове заклетве, допломе је добило 35 доктора медицине, 21 доктор стоматологије, 18 дипломираних медицинара здравствене његе, 14 професора специјалне едукације и рехабилитације, један магистар медицинских наука, два магистра и један мастер здрваствене његе и један магистар и два мастера специјалне едукације и рехабилитације.

Студенти генерације по одсјецима су Вања Пљеваљчић /9,42/ на медицини, Александра Савић /9,41/ на стоматологији, Сања Лучић /8,33/ на одсјеку здравствене његе и Раде Рељић /9,60/ на специјалној едукацији и рехабилитацији.

“Медицина је најљепши факултет који постоји, вриједило је сваког уложеног напора, труда и дана. Запослена сам на факултету као асистент на катедри анатомија и морфологија и надам се да ћу бити успјешна и да ћу помоћи студентима да то што боље савладају”, рекла је Пљеваљчићева.

Дипломци су Хипократову заклетву положили пред професором Вељком Марићем, који је подсјетио на велику визионарску улогу професора прогнаних из Сарајева, оснивача овог факултета.

“Фоча није било перспективно мјесто за овакав факултет, али је Фоча отворила врата средњошколског центра и болнице, тако да смо направили нешто што ни визионари који су зачели факултет нису очекивали”, рекао је Марић.

Декан Медицинског факултета Милан Кулић поручио је дипломцима да је наука трагање за истином усвајањем нових знања и да је професија коју су одабрали подразумијева, осим знања, и људскост и племенитост.

“У овом позиву површност или полузнање није дозвољено и представља страховиту опасност. Потребно је много знања да се незнањем не нанесе бол или зло другима”, истакао је Кулић.

Он је изразио увјерење да је факултет дипломце добро припремио за њихов животни пут, поручивши им да никада не помисле да су довољно научили и да не дозволе да их сујета спријечи у усвајању савјета старијих и искуснијих колега.

“Пут на који сте данас пошли је лијеп, али бескрајно тежак. Чека вас огроман рад и стално усавршавање, медицина напредује невјероватном брзином”, поручио је декан Кулић својим сада већ бившим студентима.

Проректор Универзитета у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић, који је и професор Медицинског факултета, навео је да ова генерација има посебну част јер је дипломе примилила за 25 рођендан ове вискошколске установе.

“Било је пуно скепсе и разних коментара у прошлости, од тога да ли ће факултет опсатати до тога да ли се на овом мјесту може производити квалитетан медицински кадар, али то је доказано и ви сте доказ томе. Пуно је добре дјеце која излазе одавде и одлазе у разне установе одакле добијамо веома добре коментаре и ви сте наши најбољи амбасадори”, рекао је Бокоњић.

Он је поручио дипломцима да морају бити спремни на цјеложивотно учење и усавршавање.

Свечана сједница поводом Дана Медицинског факултета и 25 година од његовог оснивања биће одржана данас у амфитеатру факултета у 13.00 часова.

Извор: Новинска агенција СРНА