Одржан свечани пријем новозапослених младих асистената

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је у Административном центру Владе Српске у Источном Сарајеву примио најбоље студенте који су изабрани у звање асистента на Универзитету у Источном Сарајеву и уручио им пригодне поклоне, истакавши да је ово веома важно за овај Универзитет.

Додик je истакао да је за Српску стратешки важно да буде очуван Универзитет у Источном Сарајеву.

Он је нагласио да кадровска попуна и запошљавање нових људи, те пружена шанса најбољима у генерацији, представља обавезу друштва према напорима које су ти млади људи уложили у своје школовање.

“Они знају да је ово тек почетак њиховог пута ка научним звањима, која ће их лоцирати у академској заједници”, рекао је Додик и честитао свима на успјеху који су постигли.

Додик је изразио очекивање да ће новоименовани асистенти наставити да буду тако добри као и до сада, те да ће кроз процес школовања и даље показивати изванредне резултате и постати једни од најбољих на овом простору.

Подсјетивши да је недавно са руководством универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву разговарао о потреби да се најбољи студенти оба универзитета запошљавају тако што ће након студија добијати мјеста асистената на факултетима, Додик је захвалио руководству Универзитета Источно Сарајево што је овако брзо реаговало.

“Задовољан сам и поносан што на почетку академске године рјешавамо и ово питање и свима им желим успјех у послу и у животу”, истакао је Додик.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић рекао је да је данас 15 најбољих студената генерације добило уговоре о раду, а још десетак ће бити примљено наредних дана када се заврше процедуре.

Он је најавио да је у наредној години планирано да још четрдесетак најбољих студената буде изабрано у звање асистента, што је најбољи пут за развој Универзитета.

“Најбољи студенти и најбољи млади кадар треба да остају у овој земљи јер су они будући носиоци развоја. То је интерес Српске у цјелини – да их оставимо на овим просторима, чак и студенте који студирају у другим земљама, посебно у Србији. Веома је битно да се они враћају на ове просторе након студија и да им омогућимо даљи напредак у раду”, нагласио је Пашалић и додао да студентима жели успјех у раду и животу.

Даринка Дубовина-Поповић, новопромовисани асистент на Медицинском факултету у Фочи, истакла је да јој је драго што је добила прилику да ради са младима, да се бави научно-истраживачким радом, а нарочито што је добила прилику да ради на факултету на којем је завршила студије.

Асистент на Филозофском факултету Борјан Митровић захвалио је Влади Републике Српске и Универзитету јер му је пружена могућност да посао који воли ради на завидном нивоу.

Извор: Новинска агенција СРНА/ WEB Редакција УИС