Održan svečani prijem novozaposlenih mladih asistenata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Administrativnom centru Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu primio najbolje studente koji su izabrani u zvanje asistenta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i uručio im prigodne poklone, istakavši da je ovo veoma važno za ovaj Univerzitet.

Dodik je istakao da je za Srpsku strateški važno da bude očuvan Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

On je naglasio da kadrovska popuna i zapošljavanje novih ljudi, te pružena šansa najboljima u generaciji, predstavlja obavezu društva prema naporima koje su ti mladi ljudi uložili u svoje školovanje.

“Oni znaju da je ovo tek početak njihovog puta ka naučnim zvanjima, koja će ih locirati u akademskoj zajednici”, rekao je Dodik i čestitao svima na uspjehu koji su postigli.

Dodik je izrazio očekivanje da će novoimenovani asistenti nastaviti da budu tako dobri kao i do sada, te da će kroz proces školovanja i dalje pokazivati izvanredne rezultate i postati jedni od najboljih na ovom prostoru.

Podsjetivši da je nedavno sa rukovodstvom univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu razgovarao o potrebi da se najbolji studenti oba univerziteta zapošljavaju tako što će nakon studija dobijati mjesta asistenata na fakultetima, Dodik je zahvalio rukovodstvu Univerziteta Istočno Sarajevo što je ovako brzo reagovalo.

“Zadovoljan sam i ponosan što na početku akademske godine rješavamo i ovo pitanje i svima im želim uspjeh u poslu i u životu”, istakao je Dodik.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić rekao je da je danas 15 najboljih studenata generacije dobilo ugovore o radu, a još desetak će biti primljeno narednih dana kada se završe procedure.

On je najavio da je u narednoj godini planirano da još četrdesetak najboljih studenata bude izabrano u zvanje asistenta, što je najbolji put za razvoj Univerziteta.

“Najbolji studenti i najbolji mladi kadar treba da ostaju u ovoj zemlji jer su oni budući nosioci razvoja. To je interes Srpske u cjelini – da ih ostavimo na ovim prostorima, čak i studente koji studiraju u drugim zemljama, posebno u Srbiji. Veoma je bitno da se oni vraćaju na ove prostore nakon studija i da im omogućimo dalji napredak u radu”, naglasio je Pašalić i dodao da studentima želi uspjeh u radu i životu.

Darinka Dubovina-Popović, novopromovisani asistent na Medicinskom fakultetu u Foči, istakla je da joj je drago što je dobila priliku da radi sa mladima, da se bavi naučno-istraživačkim radom, a naročito što je dobila priliku da radi na fakultetu na kojem je završila studije.

Asistent na Filozofskom fakultetu Borjan Mitrović zahvalio je Vladi Republike Srpske i Univerzitetu jer mu je pružena mogućnost da posao koji voli radi na zavidnom nivou.

Izvor: Novinska agencija SRNA/ WEB Redakcija UIS