Старт / Вијести - Универзитет / Предсједник НСРС разговарао са ректорима јавних универзитета о унапређењу квалитета високошколског образовања

Предсједник НСРС разговарао са ректорима јавних универзитета о унапређењу квалитета високошколског образовања

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је данас са ректорима јавних универзитета у Бањој Луци и Источном Сарајеву, проф. др Радославом Гајанином и проф. др Стевом Пашалићем, о актуелним питањима организације, кадровског и материјалног стања на јавним универзитетима.

Предсједник Чубриловић и ректори сагласили су се да је неопходно унаприједити квалитет високошколског образовања, извршити рационализацију студијских програма и одабира профила школовања у складу са захтјевима друштва, привреде и потребама развоја Републике Српске.

У вези са захтјевима студената, који су уписали студије по старом програму, договорено је да јавни универзитети, у најкраћем року, дају јасне инструкције факултетима и студентима уписани према ранијем Закону о универзитету, како би се омогућили флексибилнији услови за њихов завршетак започетих студија или да им се омогући одговарајуће прилагођавање студирању у складу са „болоњским процесом“.

У току данашњег састанка, закључено је да је неопходно оснивање института, центара и других облика истраживачког рада који ће бити усклађени са потребама привреде и развојем Републике Српске, а који ће дјелимично омогућити и финансирање високог образовања.

Предсједник Чубриловић подржао је активности ректората двају јавних универзитета које имају за циљ смањивање броја гостујућих професора и пријем асистената из реда најбољих студената, односно студената генерације.

ИЗВОР: Народна скупштина Републике Српске