Почело обиљежавање Дана Универзитета у Источном Сарајеву

Универзитет у Источном Сарајеву, водећа образовна институција у источном дијелу Републике Српске, данас обиљежава Дан и крсну славу, те 26. година постојања. Свечаности овим поводом почеле су јутрос обредом ломљења славског колача у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама. Обред је предводио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом.  

У 11.00 часова предвиђена је промоција доктора наука, која ће бити одржана у сали Музичке академије, а у 17.00 часова свечана академија у Административном центру Владе Републике Српске, гдје ће бити додијељена најзјначајнија признања Универзитета у Источном Сарајеву.

Универзитет у Источном Сарајеву први је јавни акредитовани универзитет у Босни и Херцеговини, а у свом саставу има 15 факултета и 2 академије, смјештених у 10 градова и општина у источном дијелу Републике Српске.

Универзитет, на којем студира око 11 000 студената, представља генератор развоја локалних заједница у којима егзистирају организационе јединице Универзитета у Источном Сарајеву. Нуди могућност студирања у савремено опремљеном простору за извођење свих наставних активности, као и мобилност студената кроз међународну сарадњу с еминентним европским и свјетским универзитетима. Дипломе и звања стечена на Универзитету у Источном Сарајеву су међународно признати.

Универзитет има развијену сарадњу са реалним сектором, те привредници у Српској, региону и шире, рачунају на стручност младих људи образованих на нашем Универзитету, док је, са друге стране, студентима неопходна пракса у привредним предузећима како би стекли вјештине неопходне за касније обављање послова.

Осим квалитетног наставног процеса, студентима се нуди и учешће у бројним културним, научним, стручним и спортским дешавањима у организацији организационих јединица Универзитета, као и студентских организација.